Легендата на нидерландския футбол Йохан Неескенс е починал на 73-годишна

...
Легендата на нидерландския футбол Йохан Неескенс е починал на 73-годишна
Коментари Харесай

На 73-годишна възраст почина легендата на нидерландския футбол Йохан Неескенс

Легендата на нидерландския футбол Йохан Неескенс е умрял на 73-годишна възраст, заяви Кралската нидерландска футболна асоциация, представена от Българска телеграфна агенция.

Бившият полузащитник е умрял в Алжир на 6 октомври, неделя. Той е бил в африканската страна по план на нидерландската федерация.

" Дълбоко натъжени сме от неочакваната гибел на Йохан Неескенс. Той вечно ще бъде една от нашите най-големи икони. Почивай в мир, Йохан ", написаха от федерацията на формалния си профил в мрежата Х.

Като футболист Неескенс записва името си със златни букви в историята на Аякс, Барселона и националния тим на Нидерландия. Той се отличава с изключителна продуктивност по целия терен, както и с един от най-мощните удари, спомнят си негови съвременници.

С Аякс Неескенс печели три поредни пъти Купата на европейските първенци сред 1971 и 1973 година, като става и два пъти първенец на родината си. Между 1970 и 1974 година той изиграва 171 мача, в които вкара 39 гола.

Между 1974 и 1979 година той пази цветовете на Барселона. С каталунците взима една Купа на Краля и един път Купата на носителите на национални купи, като 183 мача се разписва 44 пъти.

За националния тим на Нидерландия той записва 49 срещи сред 1970 и 1981 година, в които се разписва 17 пъти. Неескенс изиграва основна роля за двете поредни класирания на " лалетата " на финалите на международното състезание през 1974 и през 1978 година, които те губят надлежно от Германия и от Аржентина. В дуела с Бундестима той вкарва от дузпа още във втората минута.

В кариерата си Неескенс играе още за тимове от Нидерландия, Съединени американски щати и Швейцария, където записа последния мач в кариерата си през сезон 1990/91 с екипа на ФК Цуг.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР