Легендата на гребането е една от двете българки, първи донесли

...
Легендата на гребането е една от двете българки, първи донесли
Коментари Харесай

Здравка Йорданова празнува 70-годишен юбилей!

Легендата на гребането е една от двете българки, първи донесли олимпийско злато на България. Юбилеят на Здравка Йорданова е мотив да си напомним кариерата на именитата състезателка, оставила паметна диря в спорта.
Наред с олимпийската купа от игрите в Монреал 1976, Здравка Йорданова дружно Светла Оцетова стават международни първенци в Хамилтън 1978, както и международни вицешампиони в Амстердам 1977 и в Блед 1979. Двойката скул има във визитката си още бронз от шампионата на планетата в Нотингам 1975 и 4-то място на олимпиадата в Москва 1980.

Паметна за българския спорт обаче ще остане датата 24 юли 1976 година Тогава на гребния канал в Нотър Дам Айлънд, Квебек, Канада, страната ни печели първо олимпийско злато при дамите. Английската кралица става на крайници, с цел да изслуша българския химн, до момента в който родният трикольор се издига на най-високия стълб!

Тази чест се поставя на превъзходния гребен тандем Здравка Йорданова и Светла Оцетова. На игрите Монреал 1976 те разрушават една дългогодишна надмощие и с голяма преднина печелят купата, с цел да се увековечат като първите дами с олимпийско злато за България. Далеч след тях остават лодките на авансово посочените за безспорни любимци Германска демократична република и на Съюз на съветските социалистически републики.

Изключително дейна и потребна на спорта е Здравка Йорданова след спортната си кариера. Първо се отдава на спортната публицистика, а от 1991 година е ръководител на Българска федерация на ветерани спортисти и спомага за тяхната следсъстезателна акомодация в обществото. Известно време е дипломат на България за спорт, приемливост и феърплей към Съвета на Европа, а по-късно става формален представител на България в Европейското придвижване за феърплей.

Силно обществено ангажирана, Йорданова взе участие в доста благотворителни начинания. Наскоро бе оповестена за почетен жител на София, в последните години работи интензивно за реализацията на нейна концепция за оформяне „ Алея на спортната популярност на България “ в пространството сред Спортната палата и националния стадион.

В момента е измежду най-активните в управителните органи на БОК и на Фондация „ Български спорт “.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР