Легендата на Барселона Шави Ернандес даде дълго интервю пред "Мундо

...
Легендата на Барселона Шави Ернандес даде дълго интервю пред "Мундо
Коментари Харесай

Шави: Меси е разпятието за Реал Мадрид

Легендата на Барселона Шави Ернандес даде дълго изявление пред "Мундо депортиво " във връзка идното на 23 декември Ел Класико против Реал Мадрид. Бившият испански национал се върна към първите си мемоари от най-голямото дерби в Испания. „ Куман означи от дузпа, а Просинечки изравни за Реал, тъкмо когато Дрийм тиймът започваше”, съобщи бележитият плеймейкър, който е футболистът на „ блаугранас” с най-вече участия в челния конфликт сред Барса и Реал (42, единствено Маноло Санчис от Реал има повече - 43).

Ел Класико: 983 милиона на терена

Барометърът на Ел Класико

- Как се чувствате преди утрешния мач?
- Настроен съм оптимистично. Смятам, че Барселона е по-добър от Реал Мадрид, въпреки и те да завоюваха купата през предишния сезон, а това постоянно вдъхва увеереност. Смятам, че е по силите на Барса да изиграе добър мач и да завоюва. Отборът е кадърен да диктува темпото на срещата, тъй като треньорът Валверде даде доста баланс. В последните мачове халфовете на Барса вземат участие повече в играта, което значи, че той желае да държим топката и да преобладаваме. Мадрид ще опита нещо сходно, тъй като разполага с състезател като Иско, само че имам вяра, че Барса, поради играчите, с които разполага, ще владее повече кълбото, а статистиката сочи, че който държи повече топката в Ел Класико, има повече победи.

- Как Ви се коства тимът?
- Виждам един доста добър Меси, един добър Суарес, а в даден стадий Жорди Алба също беше впечатляващ. Жалко е единствено за травмата на Умтити, който преди този момент беше най-хубавият бранител в Европа, но Вермален също е на равнище. Позитивен съм, тъй като когато виждам Барса да играе, това ми основава положителни усеща.

- Дали този тим на Барса Ви убеди за Валверде? Разбирате ли философията да се печели даже когато играта не е красива?
- Какво щеше да се случи, в случай че той беше изгубил 3 мача подред, в които тимът бе играл извънредно добре, какво щяха да кажат хората? Резултатът е жизнен, той е доста значим. Всичко може да бъде усъвършенствано и да стане чудесно, само че Барса се намира в доста добра форма. Виждам преобладаващия Барселона, който играе солидно в доста етапи от играта. В отбрана те получиха непоклатимост, има добър баланс в тази линия. Смятам Валверде за доста квалифициран ментор и смятам, че той вижда нещата доста ясно, а оттова и тимът го прави. Те се забавляват на терена. Затова съм положително надъхан преди дербито.

Зидан е кралят на Ел Класико

- А когато разполагаш с Меси е по-лесно да бъдеш оптимист, предполагам…
- Да, тъкмо по този начин. Меси наподобява по този начин, като че ли всяка година става по-добър, като че ли във всеки идващ мач се показва по-силно. Прави от ден на ден неща на терена, постоянно изненадва, кадърен да сътвори всичко. Меси е разпятието за Реал през последните 10-15 години, те постоянно страдат доста. Това важи освен за Реал, само че при тях казусът е необикновен. „ Бернабеу” има бездънен почит по отношение на Меси, тъй като той правеше разликата през последните години. Винаги вкарваше голове и правеше каквото си изиска. Ако Меси е въодушевен, Барса има голям късмет да завоюва Ел Класико.

Срещу Барса в Мадрид Кристиано може единствено от дузпа

- Вие доста пъти сте казвали, че го считате за най-хубавия в историята. Какво смятате би споделил Кристиано за него?
- Е, въпреки всичко приказваме за Ронадо. Неговият темперамент го изведе до това да завоюва 5 пъти „ Златната топка”. Това е хубаво за него. Вярвайте ми, когато ви споделям, че той лиши доста „ Златни топки” от Меси, което е немислимо за всички нас, които имаме вяра в груповия футбол, в ДНК-то на Барса и тази философия. Ние разбираме, че Меси е най-хубавият в историята, само че Кристиано заслужава доста удивление за всичко, което е направил. Той счита, че е най-хубавият на света, има вяра в това и има темперамент на победител. За мен обаче спор по този въпрос не съществува.

- Отличихте Жорди Алба. Съгласни ли сте, че напускането на Неймар има положителен резултат върху него?
- Когато един футболист напусне, а различен пристигна на неговото място, постоянно има позитиви и негативи. В случая на Жорди Алба той намира повече простраства и може да се включва по-често в офанзива. Ако това се случи, Андрес Иниеста или Андре Гомеш покриват зоната му. Когато играеш с Меси и Луис Суарес в офанзива, е разумно да има повече пространства за Алба отляво и Серхи Роберто или Семедо отдясно. Това си проличава все по-ясно, а когато Меси държи топката, Алба разполага с съвършения тайминг, с цел да нападна от втора линия. На процедура при последните голове асистенциите идваха от Меси, Алба и Суарес. Жорди се схваща отлично с Лео и това е фундаментално за тима. Жорди е един образован чичко, победител, който играе в най-силния тим на планетата.

Шави: Барса би трябвало да притегля единствено играчи със своето ДНК

- Дали Тер Стеген Ви изненадва?
- Не, тъй като когато беше притеглен, към този момент виждахме големия му капацитет. Той натрупа убеденост, а при играта с крайници няма еднакъв в целия свят. Спасяванията, които направи напоследък, избавиха много точки за тима, по тази причина го подреждам измежду тримата най-хубави вратари на планетата.

- А представянето на Паулиньо, който беше толкоз подложен на критика при идването си?
- Той е футболист, който се отличава. Ако беше на 18 години, нещата щяха да наподобяват друго. Той има контракт, национал е на Бразилия и има много опит от други шампионати. Знае какво прави, образован е и не играе прекомерно комплицирано. Винаги се появява там, където е необходим, играе опростено и взаимодейства добре с останалите. И преди съм го казвал – в случай че Реал Мадрид бе подписал с него, нямаше да се чуят никакви рецензии там. В Барса от време на време сме прекомерно експресивни. Вижте обаче представянето му – той има 6 гола, донесе успеха против Хетафе. Определено има качествата да играе в Барселона и го демонстрира.

- За решението на Масчерано какво мислите?
- Първо и на първо място, Масчерано е състезател за образец. Той е пример за държание, професионализъм, лидерство… Това, което той е постигнал, би трябвало да бъде пример за всички чужденци, които в миналото ще играят тук. Затова би трябвало да уважим неговото решение. Ако желае да си тръгне в този момент и да донесе пари на клуба, значи го е заслужил. Винаги е бил за образец в съблекалнята за младите играчи, за чужденците, които ще би трябвало да следват стъпките на футболисти като него, Абидал, Дани Алвеш, а в този момент и Ракитич. Масчерано е очевидният образец, за чужденец, който се приспособява, който бе непретенциозен и работеше като цялостен експерт. Ако ще си потегля в този момент, това ще е негово решение.

- Как се случи раздялата с Неймар? И Вие ли научихте за това на сватбата на Меси?
- Да, всички разбрахме там, той ни изясни, че е възнамерявал да си тръгне. Изненада ни много, само че както при Масчерано, би трябвало да уважим избора му. Неймар донесе доста пари на клуба, а той се възползва от това и взе състезател като Дембеле. Решението си беше на Неймар, клаузата беше платена, а Барса загуби футболист. Макар че както споделих към този момент, това може и да донесе някакви изгоди в кратковременен проект, само че в последна сметка Барселона се лиши от състезател, който умееше да прави разликата и това се усеща. Барса обаче е над всичко, и преди е имало създаване отначало. Вижте по какъв начин се оправя в този момент тимът в шампионата и Шампионската лига. Неймар си остава невероятен състезател. Сега е там, където желае да бъде, а ние би трябвало да се съобразим с това.

- Вие бихте ли привлекли Коутиньо?
- Той се приближава най-вече като качества до Неймар, кадърен е да се впише в Барселона. Коутиньо е състезател, който попада в сметките. Същото важи и за Гризман, към който също се шуми. Това са играчи от топ класа.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР