Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде интервю за колегите

...
Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде интервю за колегите
Коментари Харесай

Христо Стоичков: Характер! Когато подгоня някоя цел, обикновено я постигам

Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде изявление за сътрудниците от Dir.bg, които честват 25 години в онлайн пространството. В него той приказва за футбола, приятелите, само че и за себе си.
 Христо Стоичков преподавател на маджарски футболен конгрес
Христо Стоичков преподавател на маджарски футболен конгрес

Ето детайлности

За Dir.bg това не е първото ви изявление, само че вие помните ли първото си такова въобще?

-Не единствено го помня, само че още вардя в рамка изрезката от вестника вкъщи. Беше " Народен спорт " пред журналиста Стоян Кукуванов. Говорим за началото на далечната 1984-а година. Аз бях пристигнал в ЦСКА през зимата и към този момент бях записал мачове за Купата на България, играхме против отбора на Чирпан. И малко по-късно стана изявлението за вестника. Пред очите ми е и през днешния ден по какъв начин наподобява - синята " глава " на страницата над публикацията в изданието. Имаше моя фотография и заглавие: " Запомнете това име - Христо Стоичков ".

Ето това е първото ми изявление. Минаха близо 40 години, само че такива неща не се не помнят. Тогава бях доста горделив и не подозирах, че ми следва да дам още хиляди изявленията, освен това на няколко континента.

Кой е въпросът, който сте чувал най-често за тези години? И има ли някой въпрос, който ви е раздразнил най-вече? Или пък ви е допаднал най-вече?

-Най-често за всички години и изявленията? Трудно е да кажа за един подобен въпрос. Но ще ви доверя един, който доста ме нервира и който доста постоянно слушам в последно време. Това е, когато ме карат да съпоставям кой е най-великият в историята. Дали ще е Меси или Марадона, дали ще е Роналдо или Пеле... Много обичат този въпрос в последно време. А действително няма по какъв начин да има такова съпоставяне! Това са разнообразни столетия, разнообразни времена, друг вид футбол бих споделил. И всеки от тях е популярен! Ето този въпрос ме ядосва още до момента в който ми го задават даже.

Изгледахте онлайн Мондиала в Катар в компанията на митове и на висшите шефове на ФИФА. И на конгреса на централата неотдавна присъствахте " от първия ред ". Как виждате смяната във футбола за тези 25 години? Преди четвърт век вие още играехте, а през днешния ден следите от близко процесите.

-Много се приказва за комерсиализация и огромните пари във футбола. Но това е неизбежно, тъй като става въпрос за бизнес за милиарди. Няколко пъти съм разговарял с Джани Инфантино, с Бобан и други от най-силните хора във ФИФА. Мога да кажа, че освен това управление се трансформират нещата към по-добро. Преди беше - всичко е единствено за пари, до момента в който през днешния ден се мисли и за положителното на футбола. Но няма по какъв начин да не са намесени и огромните пари. Няма късмет.

Подобрението е очевидно в доста връзки, спрямо времената на Блатер. Ясно е какво имам поради, допускам.

Как запазихте другарствата във футбола, а и в живота? Вашите наподобяват доста здрави. Вратите се отварят пред вас от хора, с които сте запазил отлични и здрави отношения- от Моуриньо, през Куман и Ромарио, Гуардиола... Каква е тайната?

-Просто е. Доверие, преданост, почтеност. Няма някаква загадка или рецепта по въпроса. Поне за мен! Някога с някои сме били противници на терена, а с други - съотборници. Но през днешния ден не става дума за тимове и за игра на терена. Приятелят си е другар. Затова и се веселя, когато видя Ромарио в Рио, Пеп в Манчестър или Жозе в Рим. Запазили сме другарството и доверието.

В работата ви за един от международните медийни колоси се срещнахте с доста други велики персони. Кой е най-вълнуващият от тези моменти?

-Само за последните две години сме създали с екипа 80 кино лентата със срещи и изявленията с доста огромни футболни персони. Пътувахме много и " поразихме задачите ", които бяхме набелязали. Бяхме при Пеп и Чики Бегиристайн в Манчестър Сити, виждате къде са те през днешния ден като триумфи. При Юрген Клоп в Ливърпул също влязохме. Срещнах се в Буенос Айрес с героите на Аржентина от купата им на Мондиал 1978. Направих и един " дрибъл " в Бразилия, с цел да се срещна с велики играчи от няколко генерации - с Ривелиньо, с моя другар Ромарио.
 В Харманли откриха удивителен пиедестал в чест на Христо Стоичков
В Харманли откриха удивителен пиедестал в чест на Христо Стоичков

Основен уредник е община Харманли и Донко Трендафилов, с който легендата живя една година в една стая в общежитието за спортисти

Бях и в дома, в който живееше Диего Марадона в Буенос Айрес, като фамилията му ме позволи там. Подариха ми нещо, което е светиня и остава като един от най-скъпите ми мемоари. Първите бутонки на Диего - с тях е играл дебютните си мачове като 15-годишно момче в Архентинос Хуниорс. Безценно! Разбира се, те ще си намерят мястото в моя футболен музей, само че това е въпрос на близкото бъдеще. Тези обувки там няма да са единствената светиня, само че още е рано да приказваме по тематиката.

През годините на работата ми за TUDN вратите се отваряха - Гуардиола, Клоп, Моуриньо... Кой е най-големият от тях? Историята може би ще се произнесе в последна сметка. И естествено, някъде доста високо в класацията са диалозите ми с Лео Меси, с който неотдавна се видяхме и разговаряхме в Маями.

Също и изявлението с Роберто Баджо, който ме позволи в дома си и по време на диалога и двамата се просълзихме.

Може да ви звучи нескромно, само че когато подгоня някоя цел, нормално я реализирам. Характер! Аз и като футболист бях подобен - не знаех какво е да се откажа.

Останаха ли ви цели за изявленията?

-В листата ми има две персони в спорта, с които имам голямо предпочитание да се срещна за филм-интервю. И двамата са великани - Майкъл Джордан и Тайгър Уудс. Уникални!

Напоследък постоянно виждаме хора с " екипировка " от марката ви H8S. Радва ли ви това развиване?

-И аз виждам от ден на ден " съотборници " от моя тим. Приятно е, това е българска марка и се надявам хората да я харесват и носят с горделивост. Не единствено поради осмицата и буквите ми, а и поради качеството.

Поводът за диалога е 25 години Dir.bg, само че в случай че променим малко посоката - 25 години са доста време в живота на всеки човек. Колко друг е Стоичков през днешния ден от оня преди 25 години?

-Стоичков си е Стоичков, само че времето в действителност трансформира. Някои неща обаче си остават същите. Гоня си дилемите с хъса на новобранец. Няма самозабравяне и все по този начин крепко чувствам земята под себе си. Вече съм дядо, а внучката ми е моето богатство. Имам и приятелите си, имам и задачите, и... фантазии още се намират. А това демонстрира, че съм благополучен и всичко върви по проект. А годините?! Годините са просто цифри.
 Стоичков прикани почитателите да поддържат националния тим
Стоичков прикани почитателите да поддържат националния тим

Той прикани хората да поддържат националния ни тим, макар че не върви доста добре в квалификационния цикъл за Евро 2024
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР