Легендарното депутатско кюфте е заменено от гурме храни в Народното

...
Легендарното депутатско кюфте е заменено от гурме храни в Народното
Коментари Харесай

Обядват за 5 лева! Депутатското кюфте стана гурме

Легендарното депутатско кюфте е сменено от гурме храни в Народното събрание. „ Телеграф “ надникна в бюфета и кафенето в Народното събрание, с цел да види с какво се хранят националните избраници и на какви цени.

Оказа се, че инфлацията не е стигнала до стола на депутатите, тъй като те, както и преди, хапват доста по-евтино спрямо който и да е щанд за топла храна или ресторант. Полюбопитствахме да научим и какви са желанията и усетите на политиците и гостите в Народното събрание, които също имат опция да се хранят там.

В Народното събрание не се готви. Ястията идват подготвени от кухнята на президентството. В бюфета на Народното събрание единствено режат салати, разливат супата и топлят храната при поискване. Столовата се намира в подземния етаж на постройката и работното й време е от 8,15 до 16,45 ч. от понеделник до петък. Там обаче е забавно единствено по обяд. Тогава по витрините се изнасят коя от коя по-засукани, вкусни и много евтини храни. В дните, в които има парламентарни съвещания, работи и втора каса до 14,30 ч.

Нашествието на огладнели национални избраници всекидневно стартира към 12,30 ч., когато разнообразието от ястия и салати е най-голямо. Депутатите знаят, че след 13 ч. към този момент няма съвсем нищо за ядене – по витрините стоят на места по някое ядене или салата, а „ по-завързаните “ манджи са свършили. За тези, които хем желаят да хапнат в точния момент, хем да не изтърван какво става на парламентарната естрада, въпросът е решен – в столовата има екран.

В началото на демокрацията евтиното кюфте в бюфета на Народното събрание доби национална известност и даже стана нарицателно за ценовите благини в Народно събрание. 30 години по-късно обаче кюфтето и кебапчето въобще не са на респект там. Скарата участва като част от менюто, само че никой не я купува, видя „ Телеграф “. Няколко следващи дни нито един национален фаворит, чиновник или посетител на институцията не посегна към кебапчетата и кюфтетата. Те, става известно, към този момент са хранително демоде, стоят самотни на витрината и даже нямат табелка с цената. Изместени са от по-леки, съвременни и диетични храни, наречени в ценоразписа „ щадящи ястия “. Всеки ден те са разнообразни, само че постоянно са гурме като усет и „ национални “ като цена.

Например пилаф от киноа и червени чушки коства 2,10 лева Представлява нещо като миш-маш, само че очевидно е по-диетичен от него. Бюрекът от патладжани е 2,98 лева Нещо сходно е на кюфтета от тиквички, гарнира се с кисело мляко и е желан от доста от депутатите. Картофените кюфтета, за които по заведенията за хранене плащаме сред 5 и 8 лв., в Народното събрания костват едвам 1,54 лева Порция кашкавал пане, също постоянно желан от националните избраници, е 3,01 лева в бюфета, до момента в който в заведенията е сред 5 и 10 лева За лазаня с мляно месо и гъби пък депутатите заплащат едвам 3,94 лева, а в множеството менюта цената й е към 10 лв.. Най-скъпата храна в Народното събрание бе свинско със задушени зеленчуци на цена 5,14 лева Нея я купуваха главно чиновниците в Народното събрание и публицистите. Що се отнася до салатите, там също има многообразие – гръцка, със зеле, с морски блага. Най-евтината е салатата от ряпа с морков – 0,84 лева, а най-скъпата е овчарската – 5,94 лева

И до момента в който във всички хранителни обекти и заведения за хранене тараторът върви на цени сред 3 и 5 лв., в бюфета на Народното събрание той е 1,36 лева Подобна е разликата и при цените на супите. Народните избраници могат да си хапнат пилешка и зеленчукова супа за 1,83 лева

Напитките в хладилните витрини също са на „ национални “ цени. 1 литър минерална вода е 0,83 лева, а дребната бутилка е 0,73 лева Айряните вървят сред 1,44 лева и 1,55 лева Така, в случай че си поръчат единствено едно нещо, депутатите могат да обядват за пет лв., а в случай че си създадат тристепенно меню, да вземем за пример с таратор, гръцка салата, кашкавал пане, в допълнение парче сирене и дребна минерална вода, сметката им ще бъде 11,80 лева

Народните представители всеобщо натъртват на леките и щадящи ястия. Хранят се представители от всички парламентарни групи. Тъй като бюфетът е на самообслужване, множеството от тях си отсервират – откакто се нахранят, занасят таблите с чинии и принадлежности до мястото за миене, само че има и такива, които ги оставят по масите и се изнизват като в ресторант. Прибирането на таблите се прави от чиновници в бюфета. Някои от тях са вежливи и общителни, само че има и такива, които се държат като ядосани сервитьори от тогавашния „ Балкантурист “.

В Клуба на народния представител – кафенето, по обяд към този момент от дълго време няма сандвичи, чиято цена е сред 2 и 3 лева Предлагат се с шунка, луканка, суджук, кашкавал и така нататък Мъфините са 1,36 лева Кафето е хубаво. В клуба в приятна конюнктура на меки фотьойли се водят диалози, от време на време звучи и смях. Там също има екран, на който може да се гледа какво става на парламентарната естрада.

Изобилието от евтини храни и питиета се добавя от вендинг автоматите, където стоките са малко по-къпи, само че въпреки всичко по-евтини от сходните автомати на други места. Сандвичът с кашкавал е 1,80 лева, със колбас е 2,30 лева, а с луканка – 3 лева Солетите са 0,40 лева, всеобщите шоколадови вафли – 0,50 лева, газираните питиета – 1,50 лева.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР