Легендарният руски шахматист, превърнал се в критик на Кремъл, Гари

...
Легендарният руски шахматист, превърнал се в критик на Кремъл, Гари
Коментари Харесай

Гари Каспаров: Кремъл разбира само от сила

Легендарният съветски шахматист, трансформирал се в критик на Кремъл, Гари Каспаров прикани западните страни да окажат по-силна поддръжка на Украйна във войната ѝ против Русия, оповестява Българска телеграфна агенция.

В изявление за Агенция Франс Прес някогашният международен първенец по шахмат, който предходната седмица беше включен от Русия в листата на " екстремистите ", прикани западните водачи да запазят потока от поомщи за Киев пред лицето на един " терористичен режим, който схваща единствено от мощ ".

" Днес Западът отхвърля да каже тези три думи: " Украйна би трябвало да победи ", уточни Каспаров.

60-годишният опозиционер в заточение също по този начин хвърли виновността за гибелта в пандиза предишния месец на опозиционния водач Алексей Наваляни върху Кремъл, което съгласно него е станало " нов стадий " в репресиите на Путин.

Гари Каспаров прикани през вчерашния ден западните страни да включат гласовете на съветската съпротива в интернационалната акция против нашествието в Украйна.

" За да победим путинизма и всички сили на злото, които той съставлява, се нуждаем от коалиция, която да включва съветски съставен елемент, сходно на Свободна Франция на (Шарл) Де Гол ", сподели той, визирайки съпротивителното придвижване на френския военачалник в чужбина по време на Втората международна война.

Заедно с други дисиденти Гари Каспаров декларира, че работи върху проект за бъдещето на съветската съпротива.

" Днес ние би трябвало да създадем матрицата на свободна Русия, отвън Русия, която назоваваме полу на смешка " виртуален Тайван ", споделя той.

Руската съпротива обаче е пословично фрагментирана, а лагерът на Навални в предишното се е сблъсквал с този на Каспаров.

През последните седмици измежду съветските дисиденти се появиха нови различия по отношение на това по какъв начин най-добре да се изрази опълчването на Кремъл на президентските избори в Русия.

Изборите се създават от петък до неделя и няма подозрение, че Владимир Путин още веднъж ще завоюва, защото не беше позволен нито един претендент от " несистемната съпротива ".

Гари Каспаров приканва западните страни да одобряват руснаци, които се опълчват на войната, в това число компютърни разработчици и инженери, участващи в производството на безпилотни летателни апарати и други оръжия.

" Дайте им късмет да заминат, дайте им късмет да сменят страната си ", твърди опозиционерът, съгласно който това " доста ще подкопае способността на Путин да води война ".

Гари Каспаров изрази също разочарованието си от отслабването на западната поддръжка за Украйна. Наскоро навлязла в третата си година на война, страната е изправена пред компликации на фронтовата линия в миг, когато решаваща помощ е блокирана в Конгреса на Съединени американски щати от републиканската съпротива.

Според някогашния шахматист западните наказания против Русия не са постигнали доста.

Джо Байдън " даде обещание опустошителни последствия " за Русия, само че " къде са тези опустошителни последствия? ", запита Гари Каспаров.

" За страдание Западът изостава и всяка уязвимост, проявена от него, е покана за Путин да прояви още по-голяма експанзия ", сподели опозиционерът.

Той добави: " Войната се трансформира в логаритъм за оцеляване на режима на Путин ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР