Легендарният районен прокурор на Манхатън Робърт Моргентау, който е посветил

...
Легендарният районен прокурор на Манхатън Робърт Моргентау, който е посветил
Коментари Харесай

Почина прочут нюйоркски прокурор, тикнал в затвора куп мафиоти

Легендарният областен прокурор на Манхатън Робърт Моргентау, който е посветил живота си на битката с проведената престъпност и корупцията, умря на 99-годишна възраст, оповестява „ Дейли Мейл “.

Моргентау участва непроменяемо в съда в Ню Йорк, където слага връх като най-дълго работил областен прокурор – цели 35 години, и като основен федерален прокурор за Южен Ню Йорк (щата) 9 години.



Обвинителят и деец Втората международна война от военноморския флот на Съединени американски щати е умрял в неделя в Манхатън.

Ще бъде запомнен с битката си против мафиотски босове, гангстери, алчни корпоративни акули и корумпирани политици. Той въодушевява основния воин от сериала „ Закон и ред “, а продуцентът на шоуто назовава Моргентау „ най-великият прокурор в историята на Ню Йорк “.



През ръцете му са минали над 3,5 млн. случая.

Сред най-известните му обвинени са стрелецът от нюйоркското метро Бернард Гоец, килърът на възпитаници от в Сентрал Парк Робърт Чеймбърс, както и килърът на Джон Ленън – Марк Дейвид Чапман.

Моргентау вярвал, че „ престъпността в бели якички “ е също толкоз значима, колкото и тази на улицата.



Случаите му излизат отвън рамките на Ню Йорк в гонене на алчни корпорации и банки. Един от случаите му проверява корупцията в Bank of Credit and Commerce International и разкрива голяма незаконна скица, засягаща 76 страни, за пране на пари за Саддам Хюсеин, наркокартела Меделин и терористични организации.

В многочислени случаи той преследвал паричните потоци на „ нарушителите в бели якички “ до Парагвай, Иран, Каймановите острови и Белгия.

Две седмици преди да се пенсионира през 1991 година той реализира невиждано съглашение за 536 млн. $ с швейцарската банка Credit Suisse, откакто станало ясно, че тя пособия на ирански, либийски и судански клиенти да покрият сенчестия си бизнес в Щатите.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР