Легендарният процесор Intel 8086 се появява през 1978 г. По

...
Легендарният процесор Intel 8086 се появява през 1978 г. По
Коментари Харесай

В 45-годишния процесор Intel 8086 откриха тайни недокументирани инструкции

Легендарният процесор Intel 8086 се появява през 1978 година По днешните стандарти той е необикновено примитивно решение с 29 000 транзистора и периодичност до 16 MHz. Оказа се обаче, че даже в толкоз остарял процесор и през 2023 година може да се откри нещо ново. Като да вземем за пример секрети указания.

Експертът по хардуер Кен Шириф (Ken Shirriff) реши да изследва упоменатия процесор и откри в него редица любопитни неща. Така да вземем за пример този процесор не съдържа никаква възбрана за пускане на неподдържани указания. Това значи, че при приемане на такива указания процесорът въпреки всичко се пробва да ги извърши.

Като цяло Intel 8086 поддържа 521 указания, записани в паметта на кристала Microcode ROM. Някои от тези 512 указания са дублирани като аварийни копия, а други в никакъв случай не са били оповестени от компанията Intel.

Най-голям интерес провокира една от тези указания. Тя е основана, с цел да отбрани интелектуалната благосъстоятелност на Intel. Ако някоя компания реши да копира незаконно процесора Intel 8086, тя ще копира тази функционалност на процесора, без да знае за съществуването ѝ. В резултат на това клонингът на процесора би направил характерната интервенция SALC (Set AL to Carry), когато му бъдат предоставени съответните битове машинен код. Това би разрешило на Intel да преследва по-ефективно всички недобросъвестни съперници. Идеята е, тази характерна директива да служи като самобитен бар код за процесора, който умишлено и преднамерено е оставен в чипа, като неговото прекопирване значи открадната интелектуална благосъстоятелност.

Интересно е, че няколко години след излизането на Intel 8086 компанията получава опция да тества клопката си в деяние, защото смята, че NEC е приложила копие на Intel 8086/8088 в своя процесор V20, само че заради разнообразни други аргументи съдът взема решение в интерес на NEC.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР