Легендарният Люпко Петрович напусна за пореден път българския футбол. Сърбинът

...
Легендарният Люпко Петрович напусна за пореден път българския футбол. Сърбинът
Коментари Харесай

Люпко Петрович: Мъри искаше да решава всички въпроси в Левски, Илич е най-успешният треньор на ЦСКА

Легендарният Люпко Петрович напусна за следващ път българския футбол. Сърбинът се връща в Руанда, където направи възторг преди години. Носителят на КЕШ е фигура, която буди удивление на всички места по света. Люпко, който през годините беше част от Левски, ЦСКА и Литекс, се съгласи да отговори на въпросите на „ Мач Телеграф ”, с цел да каже доста истини за родния футбол.

– Г-н Петрович, разбрахме, че отивате още веднъж в Руанда. Разкажете малко повече детайлности?

– Така е. Получих нова покана от управлението на някогашния ми клуб в Руанда – АПР, с който станах първенец на страната. Още ми се работи, още желая да практикувам треньорската специалност. Това ме накара да приема и това предизвикателство.

– За какъв брой време е договорът и по кое време заминавате?

– Още не съм подписал контракт. Той е условност, като всички елементи ще ги прецизираме с управлението на клуба на място, когато дойде. Още не знам по кое време отпътувам – дали в края на тази седмица, или идната седмица. Имам да си оправям документите преди пътуването и не знам по кое време ще е готово всичко. Все отново това е Африка.

– Доволен ли сте от това, което свършихте в Литекс?

– Да. Откакто аз отидох в клуба, записахме 5 победи, 5 равенства и 2 загуби. Останахме във Втора лига, което беше и нашата цел. Изпълних сполучливо задачата си в Литекс.

– Новият треньор на Литекс е Добри Митов. Какво мислите за него?

– Работил съм дружно с него в ЦСКА и мисля, че той е доста добър треньор и Литекс остава в положителни ръце.

– Да поговорим и за някогашните ви клубове. Как оценявате представянето на ЦСКА и на треньора Саша Илич през миналия сезон?

– Саша Илич е най-успешният треньор на ЦСКА! Говорим за последните 12 години. От доста от дълго време ЦСКА не е бил толкоз покрай купата, колкото беше през този сезон. Всичко опря до една дузпа, която Иван Турицов не съумя да вкара. Голям малшанс за „ алените ”. Лудогорец също не игра толкоз добре, колкото предходните години. Това също способства да има конспирация до последно.

– Казахте положителни думи за Саша Илич, само че мислите ли, че той ще получи късмет да работи още една година или повече в ЦСКА?

– След всичко, което направи дотук за ЦСКА, Илич заслужи да получи най-малко още един стабилен късмет.

– Нужно ли е съществено укрепване на ЦСКА за идващия сезон?

– Не. Не считам, че би трябвало да се прави огромна селекция. Двама-трима положителни играчи най-много ще бъдат изцяло задоволителни, с цел да може ЦСКА и през идващия сезон да е съперник на Лудогорец и да се бори за купата.

– Какво ще кажете за жребия на ЦСКА в евротурнирите против, румънския Сепси? И по какъв начин виждате възможностите на другите наши тимове в Европа?

– Очаквам ЦСКА да продължи. Левски би трябвало да продължи – жребият го задължава, с който и от двата тима да играе сред Хегелман и Шкупи. В двойката сред ЦСКА 1948 и ФКСБ мисля, че възможностите са 50 на 50. На Лудогорец няма да му е мъчно и ще продължи в идващия кръг.

– Как ще коментирате представянето на Левски през предишния сезон и случилото се със Станимир Стоилов?

– Аз мисля, че Левски имаше най-силния тим през предишния сезон. Показа го и в Европа, където в профил мощен отбор като ПАОК. „ Сините ” разполагаха и с най-хубавия треньор – Станимир Стоилов. Големите спорове, които имаше в клуба, повлияха по тази причина Левски да не нападна купата. Мъри е доста добър треньор, само че няма по какъв начин един треньор да е президент и да взема решение всичко в един клуб. А Мъри искаше да взема решение всички въпроси в Левски. При това състояние мъчно се получават нещата и „ сините ” се провалиха.

– Какво е мнението ви за мача сред България и Сърбия?

– И двата тима не играха добре в този дуел. България изпусна успеха в края и може повече да съжалява, само че като игра мисля, че равенството беше действителен резултат. Но в действителност за мен и двата тима не играха добре.

– А за какво не играха добре? За Сърбия беше по-изненадващо, тъй като беше считан за огромния любимец преди този мач?

– Не мога да кажа. Трябва да питате хората от щаба на Сърбия. Но е реалност, че и в този мач, и на международното състезание не играха по никакъв начин добре. При вас българите от доста години нещата не вървят и нямате мощен тим. Със сигурност ръководителите на футбола в България носят отговорността за това. Но и треньорите имат виновност. Явно всички, в това число и Младен Кръстаич, не могат да изстискат максимума от тези футболисти, с които разполагат. Не знам какъв брой още ще остане, само че преднолагам, че няма да е доста дълго. Явно не съумяха да се получат нещата сред него и тима. Може би не си паснаха.

– Възможно ли е Сърбия да не се класира за европейското състезание?

– Не. Твърдо на първите две места ще бъдат Сърбия и Унгария.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР