Легендарният Граф Дракула е писал и говорил на български език.

...
Легендарният Граф Дракула е писал и говорил на български език.
Коментари Харесай

Професор Овчаров: Граф Дракула е говорил на български език

Легендарният Граф Дракула е писал и приказвал на български език. Това разгласи археологът професор Николай Овчаров. Многобройните грамоти на български език на влашкия воевода го удостоверяват. Според професор Овчаров Влад Цепеш не е румънец, защото по негово време такава страна не е съществувала.

Във връзка с големия интерес към произхода на Дракула, зародил през май-юни в Свищов след разкопките на феодален български палат, една от последните замъци на цар Иван Шишман, разказана в извори още от края на 14 век от османски хронист, проф. Овчаров даде конференция, съобщи БГНЕС. На нея той съобщи, че Граф Дракула е с български генезис. И дружно с сътрудника си проф. Пламен Павлов показа доказателства.

Археологът уточни като образец, че същинското име на Дракула е Йоан Влад или Йоан III. Това име е особено за България, само че не и във Влашко. Освен това всички български царе от 13 и 14 век наложително носят първо име Йоан. Овчаров напомни, че името идва от българския светец настойник Йоан/Иван Рилски.

Ученият се базира и на 200 грамоти, издадени през 19 век от проф. Любомир Милетич, в които може да се наблюдава цялото развиване на българския език.

„ Тези грамоти са писани на езика, на който са мислели десетки войводи преди и след Влад. Документите не отразяват само държавни каузи. Вижда се делене на ниви, на воденици. Говори се за крадци, които се анатемосват. Тези документи оборват румънската историография, съгласно която грамотите са били единствено като формален документ, а разговорната тирада е бил влашкият език “, показва археологът. Същевременно той не отхвърля влашкото население, само че ръководещата аристокрация на влашките войводи е от български генезис, а традициите идват от нас.

„ С доказателствата по никакъв метод не противопоставяме България на Румъния. Днешните политически дадености са ясни – има страна Румъния, основана преди 140 години, хората си имат румънско съзнание. Говорим единствено за историческите аспекти, които би трябвало ясно да се знаят и признават “, сподели проф. Овчаров. Той счита, че новите научни открития може да са потребни както за България, по този начин и за съседите оттатък Дунав, с цел да се покаже приносът на тези ръководещи войводи в битката против османското настъпление.

Крайно време е да се постави край с преиначаването на историята, безапелационен е проф. Пламен Павлов. Според него по този начин се деформира и съзнанието на милиони хора. Историкът показва, че от 60 влашки владетели 9 носят името Радул, 8 – името Влад, трима се споделят Мирчо, няколко са Владислав. Първият формален държател е Иванко Бесараб – едно прелестно романско име.

„ Само да припомня също, че Бесараб, който се счита за прародителят на династията на Влад, е заровен в църквата „ Св. 40 мъченици “ до гроба на цар Калоян. Да не приказваме за култовете на търновските светици във Влашко. Тези неща учените в Румъния доста добре ги знаят. Тук не би трябвало да се караме за наследството, а просто да забележим общите си корени “, обощи историкът. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР