Легендарният бразилски футболист Пеле почина, това съобщи неговата дъщеря в

...
Легендарният бразилски футболист Пеле почина, това съобщи неговата дъщеря в
Коментари Харесай

Легендарният Пеле - безброй голове и... деца!

Легендарният бразилски футболист Пеле умря, това заяви неговата щерка в профила си в Инстаграм, а новината обиколи света стремително. Почина Краля... Един от най-хубавите, показали качество и финес на футболния терен. Пеле умря малко след края на Световното състезание в Катар. Малко, откакто не видя неговата Бразилия да подвига трофея, както му се искаше. Но усещаше, че идва краят, по тази причина се и сбогува с всички от болничното заведение. Направи го мъжки, с достолепие, направи го като благородник, какъвто беше на терена. Отиде си още една именита фигура от футбола, от международния спорт...

В последните години Пеле имаше проблеми със здравословното си положение. През септември 2021 година бе отстранен израстък от дебелото му черво, като от този момент получаваше непрекъснати медицински грижи. Борбата му с рака продължи дълго.

В края на месец ноември тази година бразилецът бе признат по неотложност в болница в Сао Пауло. През последните няколко седмици обаче неговото положение се утежни фрапантно, а неговата щерка - Кели Нашименто, държеше футболния свят в течение за здравето на своя татко.

Как Пеле се трансформира в Краля на футбола

Пеле е считан от мнозина за най-великия футболист за всички времена - необятно публикуван е и неговият прякор Краля на футбола. Той стартира да играе за Сантош още на 15 години, а за представителния отбор на Бразилия - едвам на 16.

Извежда страната си до три триумфа на международни шампионати - 1958, 1962 и 1970 - единственият футболист, който може да се похвали с това. Прякорът му Краля на футбола поражда точно след първата извоювана международна купа.

Дълго време бе водещият голмайстор на " селесао " за всички времена, само че на Световното състезание по футбол в Катар Неймар го изравни (Пеле е със 77 гола в единствено 92 мача).

В центъра е на златните времена за Сантош, като в основата са внушителните му 643 попадения в 659 срещи. Отличава се с пробиви по целия терен, като няма проблем с това да се оправя с доста противници вкупом. Невероятна техника и удивителен усет към гола - приблизително е вкарвал попадение в съвсем всеки мач, в който е играл през кариерата си.

Въпреки големия брой голове - Пеле постоянно се е подвизавал и като плеймекър точно заради изрядната му техника. След 19 сезона със Сантош завършва с клуба (въпреки че понякога по-късно взима присъединяване в някои публични срещи на бразилския отбор), а две години по-късно се връща публично към футбола и подписва с Ню Йорк Космос. Изиграва малко над 60 дуела за американския отбор, в които осъществя към 40
попадения.

Сбогуването

1 октомври 1977 година " Джайънтс стейдиъм " в Ню Йорк се пръска по шевовете. Над 77 хиляди фенове са пристигнали да видят последния щрих в кариерата на най-великия футболист в историята Пеле.

Прощалният мач на Краля с Ню Йорк Космос е против бразилския Сантос, на който легендата посвещава съвсем 20 години от професионалната си кариера преди този момент (1956-1974).

Пеле играе по едно полувреме за всеки от двата отбора и с гол от директен свободен удар оказва помощ на Космос да завоюва с 2:1.

Да изпратят Краля в последния му мач идват американският президент Джими Картър, вокалистът на The Rolling Stones Мик Джагър, Елтън Джон, капитанът на националния тим на Англия (световен първенец от 1966-а) Боби Мур и доста други.



Великият боксьор Мохамед Али също не пропуща това събитие. 35-годишният международен първенец също към този момент допира края на кариерата си и чудесно схваща и съпреживява страстите на Краля на футбола.

Само два дни преди бенефиса боксьорът сполучливо е защитил купата си. На 29 септември той побеждава Ърни Шейвърс в трагичен дуел. Безкомпромисният британец съвсем нокаутира Али в 14-ия рунд и точно този дуел се трансформира в насочна точка за края на кариерата на боксьора.

Преди бразилският футболист да вземе микрофона и да произнесе прощалната си тирада пред феновете на " Джайънтс стейдиъм ", Али слиза на терена, с цел да поздрави приятеля си. Пеле е разчувстван от вниманието, прегръща го и го целува по бузата. А популярният кадър обикаля света и съвсем половин век по-късно продължава да е измежду най-емблематичните в спорта. Просто е запечатал несравним миг.

Двамата най-велики измежду великите се радват на другарството си още дълги години.

А когато Али умря през юни 2016 година след дълга борба с заболяването на Паркинсон, Пеле отдаде респект на боксьора и си спомни за невероятното му възприятие за комизъм.

" Той обичаше да споделя, че сме братя. Така се случи, че имахме доста благоприятни условия да бъдем един до друг. Работихме дружно в името на децата за УНИЦЕФ. Един ден той ми сподели: " Футболът е по-красив от бокса, само че аз съм по-красив от теб. ". Видях го предходната година. Бяхме в къщата му и дадохме изявление за детска болница в Бразилия, с която си подпомагам ", споделя Пеле.

Пеле = Диего Марадона

Сам признава, че в действителност не знае какъв брой деца има. Ето част от неговия плевел любовен живот.

Първата му щерка е извънбрачна от неговата домашна помощница Анасиа Машадо. Тя умря от рак преди 16 година

Сандра Реджина Мачадо Арантеш до Нашименто

Родена е на 24 август 1964 година Става необикновено известна след борбата с Пеле да бъде приета. Краля на футбола изрично отхвърля да направи това. Войната е извоювана през 1993 година след ДНК тест. Пеле отхвърля да я признае и след гибелта през 2006 година

Сандра е един от най-популярните политици в щата Сао Паулу. Завършва право. Умира от рак на гърдата. На погребението Пеле не участва, само че праща букет от името на компанията си, който е върнат назад.

Сандра Машадо бе омъжена за евангелисткия просветител Фелинто и има две деца Октавио и Габриел, които се явяват внуци на Пеле.

През февруари 1966 година Пеле се дами за първата си брачна половинка Розмари дос Рейс Чолби, която има и аржентинска кръв, и двамата имат три деца - Кели, Единьо и Дженифър.

Кели Кристина Нашименто

Родена на 13 януари 1967 година Известен инфлуенсър. Женена е за доктор Артур ДеЛука. Поддържа инстаграм профила си по-сериозно след болестта на татко си.

Едсон Чолби до Нашименто - Единьо

Черната овца на фамилията. Роден на 27 август 1970 година и кръстен на татко си. Вратар, който играе за “Сантос ”, “Португеса ”, “Сантиста ”, “Сао Каетано ” и “Понте Прета ”. Отказва се на 29 година Най-големият му триумф е второто място в шампионата със “Сантос ”.

През 2005 година бе задържан за пране на пари и трафик на опиати. Осъден бе чак през 2014 година, като в началото получи присъда от 33 година, макар че твърдеше, че е почтен.

След това присъдата бе понижена на 12 година и 10 месеца. Влиза в пандиза при непоколебим режим през 2017 година През идната година получава по-свободен, а през септември 2019 година е опрощение.

Треньорската му кариера стартира преди пандиза, като работи в “Сантос ”, “Моги Марим ”, “Акуа Санта ” и “Трикордеано ”. “Трикордеано ” е от Трес Коракоеш, родния град на татко му. След излизането от пандиза работи за “Сантос ”, където води младежкия отбор. През 2021 година работи във втородивизионния “Лондрина ” и сега е старши треньор.

Дженифър Нашименто

Най-малката щерка от първия му брак. Родена е през 1978 година Не е ясно с какво се занимава.

Флавия Кристина Курц Нашименто

Може би второто дете на Пеле. За нея не е ясно нито по кое време е родена, нито с какво се занимава. Тя е от флирта му с журналистката Ленита Курц. За разлика от Сандра тя е приета от татко си и неговото семейство. Близка другарка е с неговите деца и сега е до леглото на баща си.

Между 1981 до 1986 година е връзката му с телевизионната водеща Шуша, която е 17 години по-малка от него. Двамата обаче единствено се сгодяват. Нямат деца.

На 30 май 1994 година Пеле се дами за психоложката Асирия Лемос Сейскас, която пее в църковен хор и е 20 години по-малка от него. Двамата се разделят през 2008 година, само че имат близнаци, заченати инвитро, откакто футболистът си е направил вазектомия.

Селесте и Джошуа Арантнеш до Нашименто

Близнаците са родени през една минута на 28 септември1998 година, 30 седмици преди термина на майка си. Селесте е по-голямата. Тя носи и името на баба си, майката на Пеле, което е огромна чест. И двамата с брат израстват в Съединени американски щати, където учат в Университета на Тампа. Джошуа се прави за малко на футболист, като минава през юношеските тимове на “Сантос ”. След това е централен нападател на университетския си отбор “Тампа Спартанс ”, само че по този начин и не го харесват за футболист. В момента е треньор към университета.

Последната брачна половинка на Пеле е Марсия Сибел Аоки. Сватбата бе през 2016 година



Синът на Пеле - да избереш опиатите и прането на пари пред футбола

По традиция, тъкмо към Нова година протестите в бразилските затвори ескалират, а краят на 2017-а не прави изключение и се дава старт на следващата борба сред две големи незаконни организации - " Примиро Командо да Капитал " и " Командо Вермельо ". Изстъпленията са освен зад решетките, само че и по улиците на бразилските градове.

Жертвите и ранените порастват непрестанно, а в обществените мрежи се появява видео, на което пандизчии играят футбол с прясно отрязана човешка глава.

Да, сцените са брутални и не са за всяко око, само че в ъндърграунда няма място за сантименти. В градчето Трес Корасойнс локалните са обезпокоени от носещата се от уста на уста смразяваща мълва, че един от хората, участващи в размириците, е синът на иконата Пеле. А неговата глава ще е идната, която ще бъде ритана из прашния двор на пандиза.

" Имаше заповед и моята глава да бъде отсечена, приказвам в дословния смисъл на думата. Сигурен съм, че в същото време Господ ме избави. Трябва да съм му признателен до края на живота си ", споделя Едсон Чолби до Насименто-Единьо, прочут повече като сина на Пеле, за тези събития.

А неговата орис би трябвало да бъде доста по-различна. Трябва да тръгне по стъпките на татко си и да стане Принца на футбола.

Но триумфът на терена не върви ръка за ръка с трафика на хора, опиатите и прането на пари.

На Нова година, през 2017-а, Единьо най-сетне действително осъзнава, че е провалил живота си и е опетнил името на татко си. А нищо не предвещава това.

На 21 юни 1970 година Пеле печели Световното състезание за трети път в кариерата си, което за мнозина, го прави най-великият състезател в историята. 67 дни по-късно брачната половинка му Розмари дос Реис Шолби ражда Единьо.

През 1975 година Пеле и цялото му семейство се реалокират в Ню Йорк, където с екипа на Космос бразилецът става най-високо платеният състезател. За всички това е опция и за ново начало.

" Щом пристигнахме в Ню Йорк, родителите ми се разделиха. Така че аз бях отгледан от самотна майка в дребен апартамент. Връзката ми с баща беше доста спорадична, чувахме се единствено 1-2 пъти в годината. За мен той беше неприятен човек, тъй като караше майка ми да плаче ", спомня си Единьо.

Тийнейджърските му години минават из улиците на Ню Йорк - оня, от 80-те, в който имаш единствено един избор - да си твърд и да не отстъпваш. Единьо, който не приказва за татко си и никой не знае, че е наследник на футболна икона, прави тъкмо това.

Неговото образование е от " Бронкс ", където играе баскетбол и футбол. На 19 се завръща в Сантос като обещаващ млад вратар, макар че мнозина настояват, че особено в този случай доста му е оказал помощ фактът, че е наследник на Пеле.

После идва напрежението. В Бразилия упованията към сина на Краля са големи. Единьо няма къде да се скрие.

Проблемите стартират. През 1992 година вратарят взе участие във съдбовен пътен случай. Или, по-точно казано, очевидец е на подобен. Пред очите му е блъснат възрастен човек на колело. Единьо се обажда на спешна помощ, а по-късно напуща мястото на произшествието. Два месеца по-късно обаче е упрекнат, че е взел участие в гонка на пътя.

" Аз се превръщах в цел поради татко ми ", споделя бразилецът.

Върховият миг в кариерата му идва през 1995 година, когато Сантос стига до решителен край за купата в Бразилия, само че губи от Ботафого.

Впоследствие Единьо поставя завършек на футболната си кариера и се насочва към треньорството.

" Няма по какъв начин да съдим за треньорската му кариера, тъй като на процедура той на никое място не се е задържал дълго. Още в първия му клуб Трес Корасойнс имаше финансови проблеми и отборът спря съществуването си ", описват локални.

Междувременно животът отвън терена става комплициран за Единьо.

Срещу него тече обществена вендета, инициирана от наркобосове. Множество обвинявания, довели в последна сметка до това през 2014 година той да бъде наказан на 33 години затвор. След обжалване присъдата е понижена на 12 години и 10 месеца, а след това животът на Единьо се редува сред това да бъде зад решетките и на независимост.

" Всичко това наподобява смешно. За да переш пари, би трябвало да имаш такива. Трябва да притежаваш имущество - къщи, коли. Аз нямам такива неща ", споделя синът на Пеле пред медии в Бразилия.

Защитен очевидец обаче споделя друга история, която свързва Единьо с картела " Примиро Командо да Капитал ".

" Те работеха с колумбийци и съвсем целият Рио де Жанейро беше техен. Снабдяваха всички с кокаин. Първоначално полицията не разследваше Единьо, само че след това стигна и до неговия телефон. Бунтовете в пандизите след това също станаха поради борба за опиати и завземане на територии. "

Истината е някъде по средата.

Единьо не отхвърля, че някои от приятелите му са бандити, само че споделя, че цялата правосъдна система в Бразилия е против него, единствено тъй като е наследник на Пеле. Това е ориста на един човек, който трябваше да е принц на футбола, само че едвам не му откъснаха главата в бразилски затвор, с цел да играят мач с нея.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР