Легендарният бос на СИК Поли Пантев е бил ликвидиран на

...
Легендарният бос на СИК Поли Пантев е бил ликвидиран на
Коментари Харесай

Венецианската мафия поръчала легендарния бос на СИК Поли Пантев?

Легендарният необут на СИК Поли Пантев е бил премахнат на карибския остров Аруба преди 22 години по повеля на Венецианската мафия (Mafia veneta). Това е една от последните версии за разстрела на 39-годишния Пантю Тотев Пантев. Той пада мъртъв във фоайето на първокласния хотел „ Сонеста “, пронизан от 4 патрона на 9 март 2001 година

Пантев е в хотела дружно с манекенката Петя Трайкова, за която се твърди, че имал желание да се ожени. Наемникът извършил мократа поръчка пред очите й. Килърът изстрелял 4 патрона в главата на сикаджията, след което напуснал мястото на престъплението.

В хода на следствието на убийството се обяснява, че е имал и съизвършител, който е чакал с мотор наоколо. Установено е, че моторът е нает от човек с име Пол Уибър, който показал словенски паспорт. Известни са и имената на двама словенци, които по същото време са били на острова – Раданович и Папунович. Те обаче по този начин и не са открити. Предполага се, че най-вероятно са напуснали острова с лодка. Тъкмо данните за тях сочат, че директните причинители на убийството са наемници от Словения. Според проверяващи има данни, че са ветерани от спора в Югославия, свързани с трафика на кокаин и близки до италианските мафиотски среди. Предполага се, че са употребявали и подправени документи, каквато е практиката при осъществяването на сходни действия. Факт е, че след покушението на Поли Пантев причинителите изчезват безследно и до ден сегашен не са разкрити.
Пратка
Що се отнася до поръчката, съгласно най-разпространената версия повода за убийството е обвързвана с 600 кг кокаин. Дрогата била благосъстоятелност на колумбийски картел и открадната от Пантев. Тази версия настойчиво се лансираше у нас, само че по този начин и не бе потвърдена.

Втората версия още веднъж е обвързвана с кокаина, само че се твърдеше, че 400 кг били благосъстоятелност на сръбския наркобос Сретен Йосич – Йоца Амстердама. Пратката изчезнала при превозването й през територията на България, а сикаджиите, които били гаранти за безпроблемното прекосяване, отказали след това да платят. Тази версия е стартирана около убийството в България на посочения за дясна ръка на Поли Пантев Иван Стоянов – Кубето. Той е гръмнат с два патрона в главата пред бл. 177 в столичния квартал „ Хаджи Димитър “, до момента в който паркира опела си. Това става няколко месеца след покушението на Пантев.
Конфликт
Една от последните версии за разстрела на Аруба е спор сред Поли Пантев и италианеца Микеле Раниери. Чужденецът е част от съвсем унищожената Венецианска мафия, и по-точно на нейното отклонение Брента (Mala del Brenta).

В средата на 90-те години Раниери се открива трайно в България и по оперативни данни дава отговор за трафика на кокаина, като работи директно с българските незаконни босове. Известен е спор сред италианеца и българите, в който е забъркан персонално Поли Пантев. Това става на 15 юли 1997 година в паметното по това време заведение „ Тримата мускетари “, което се намира против Руската черква в София.

Барът е прочут като среднощния офис на сикаджиите. В него босовете постоянно провеждат обилни купони. Във съдбовната юлска нощ Раниери се спречква с компанията на Поли Пантев по незнайни аргументи. Пребит е в заведението, а по-късно издъхва в колата за спешна помощ на път за „ Пирогов “. Говори се, че Пантев персонално влиза в битка с Раниери и го блъска върху мраморното стълбище в коридора на заведението.

След мелето в заведението излиза наяве, че италианецът е търсен от Интерпол и се е подвизавал с името Еджидио Фрули. Пантев и част от хората му са арестувани за малко, разпитани и освободени заради липса на доказателства. Чужденецът се оказва част от мафиотска фамилия, произхождаща от района Фриули – Венеция Джулия, намиращ се директно до границата със Словения. Това е територия, разграничена сред Италия и някогашна Югославия след края на Втората международна война.
Опити
Преди сполучливото нападение на остров Аруба против Поли Пантев са направени два безуспешни опита.

Най-известният е стрелбата с гранатомет на 20 юли 2000 година Около 11.30 ч. прикрит в гориста околност убиец стреля с гранатомет по джипа „ Мерцедес “ на Пантев на разклона за Зоопарка на бул. „ Симеоновско шосе “ в София. Шофьорът на пилотната кола " Мицубиши Паджеро " обаче вижда заревото и натиска спирачката внезапно. Спира и мерцедесът с Пантев. Така снарядът профучава край него, откъсва единствено парче от предния мигач и се забива в тревата настрана. Впоследствие се оказва, че снарядът е образователен, а евентуалната цел е била босът на СИК само да бъде сплашен.

Вторият опит за ликвидиране се смята, че е осъществен същата година на 15 ноември. Наемниците са професионални убийци от някогашните руски републики. Те отсядат в стая 102 на хотел „ Амбасадор “ на бул. „ Симеоновско шосе “. По неизяснени напълно аргументи, най-вероятно до момента в който я приготвят, убийците задействат бомба с тротилов еквивалент сред 10 и 12 кг. В стаята умират руснакът Александър Романов и арменецът Арташес Суренович Тер Овсепян. От следствието още тогава лансираха версията, че адската машина е била предопределена за Поли Пантев, само че и тази догадка не бе потвърдена изцяло.

В последна сметка убийството на Пантев остава неразкрито, а безспорната отминалост за възобновяване на следствието изтече преди 2 години.
Организацията основана от сицилианци
Структурата на незаконната организация Nuova Mala del Brenta, известна още като Mafia veneta (Венецианска мафия), е основана през 60-те и 70-те години на предишния век. Това се случва, откакто редица високопоставени членове на Сицилианската мафия са изпратени в изолираност в граничните региони на Венето и Фриули - Венеция Джулия. Там те се свързват с локалната престъпност, най-много в градовете Виченца, Триест и Венеция.

Сред по-известните сицилианци от оня интервал са Салваторе Конторно, Гаетано Фиданзати, Антонино Дука и Гаетано и Салваторе Бадаламенти, и Джузепе Мадония. Заедно с тях локалните бандити се провеждат и основават мощна организация от мафиотски вид.

През 80-те години се развива най-силният профсъюз Мала дел Брента, в който влизат няколко по-малки организации от района. Следва разединение при започване на 90-те години и се счита, че организацията е трайно разрушена през 1994 година

Последователи на последния й необут Феличе Маниеро въпреки всичко се реорганизират в Nuova Mala del Brenta. Смята се, че групата има връзки на високо равнище в политиката отвън Италия.

За Феличе Маниеро се твърди, че е бил персонален другар със сина на някогашния президент на Хърватия Франьо Туджман, а неговата организация е взела участие в доставките на оръжия по време на югоконфликта,, написа " ".

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР