Легендарният аржентински футболен треньор Сесар Луис Меноти почина в неделя

...
Легендарният аржентински футболен треньор Сесар Луис Меноти почина в неделя
Коментари Харесай

Почина човекът, извел Аржентина до първата световна титла

Легендарният аржентински футболен треньор Сесар Луис Меноти умря в неделя на 85-годишна възраст, оповестиха медиите в страната.

Меноти беше отпред на " гаучосите ", когато те завоюваха първата си международна купа на родна земя през 1978 година, побеждавайки с 3:1 Нидерландия след продължения във финала.

Наставникът беше приет в болница при започване на април с диагноза тежка анемия, а след това беше опериран от флебит.

" Аржентинската футболна асоциация съжалява да заяви с огромна горест за гибелта на Сесар Луис Меноти, сегашен шеф на националните тимове и някогашен треньор на международния първенец на Аржентина ", написаха от Аржентинската футболна асоциация (AFA).

" Скъпи Флако, голяма болежка е да се сбогувам с теб. Ти ни напусна във време, когато даваше и последни сили в националния тим и във футбола ", сподели в изказване президентът на централата Клаудио Тапиа.

Сесар Луис Меноти е роден на 5 ноември 1938 година в Росарио, като в дните си на деен футболист играе като нападател за тимовете на Росарио Сентрал, Расинг Клуб, Бока Хуниорс, Ню Йорк Дженерълс, Жувентуд, както и за бразилския Сантос, в който даже е съотборник с Пеле.

La Asociación del Fútbol Argentino lamenta informar con enorme tristeza el fallecimiento de César Luis Menotti, actual Director de Selecciones Nacionales y ex técnico Campeón del Mundo de.

¡Hasta siempre, Flaco querido!
— AFA (@afa)

Като треньор кариерата на аржентинеца стартира в Нюелс Олд Бойс, а първите му огромни триумфи идват отпред на Уракан, който той извежда до шампионската купа през 1973 година, която до ден сегашен си остава и последната към този момент в историята на клуба от Буенос Айрес.

През 1974 година Меноти бива назначен за селекционер на националния тим на Аржентина, с цел да изведе " Албисалесте " четири години по-късно до историческия първи успех за отбора по време на домашния Мондиал. Година по-късно наставникът извежда до международната купа и групировката на " гаучосите " до 20 години, от която по това време е част и именитият Диего Армандо Марадона.

Авантюрата на Сесар Луис Меноти като треньори на аржентинската селекция завършва през 1982 година след ранното отпадане на международното състезание в Испания. В идващите години експертът работи отпред на Барселона, Атлетико Мадрид, Бока Хуниорс, Ривър Плейт, Мексико, Росарио Сентрал, Индепендиенте и други.

За последно Меноти работи като отговорник за националните тимове на Аржентина, като изпълняваше тази служба в интервала 2019-2023 година.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР