Легендарният американски композитор и текстописец Стивън Сондхайм почина на 91

...
Легендарният американски композитор и текстописец Стивън Сондхайм почина на 91
Коментари Харесай

Почина Стивън Сондхайм |

Легендарният американски композитор и текстописец Стивън Сондхайм умря на 91 години.

Адвокатът му заяви пред The New York Times, че Сондхайм е умрял в петък в дома си в Роксбъри, Кънектикът.

" Титан на музикалния спектакъл " го назовава Би Би Си. За него споделят още, че е  " модернизатор, пренаписал кодексите, по които предишното, сегашното и бъдещето на музикалния спектакъл ще бъдат съдени ", " единствения създател с авторитет и въздействие като на най-хубавите режисьори и хореографи ", а за творчеството му - че е " солидна система от безкомпромисно автентичен музикално-театрален материал, безпощадно правилен на себе си и на своя основател ".

Сондхайм написа музиката на някои от най-известните мюзикъли на Бродуей, в това число " Компания ",  " Лудории "  и " Малка нощна музика ". Автор е и на стиховете за " Уестсайдска история ", които обаче самият той след това признава, че не харесва.

" Не одобрявам доста текста на песните си за този мюзикъл - споделя Сондхайм в диалог с единствената българка, взела изявление от него - Калина Стефанова. - Но тогава бях единствено на 25 години, тъй че трябваше да пиша това, което по-възрастните желаеха от мен - изключително Ленард Бърнстейн. Но това изобщо не е моят жанр. Някои си мислят, че се върша на непретенциозен. Когато виждам “Уестсайдска история " обаче, си мисля: “Какъв прелестен театър съм можел да направя, а не се е получило! ” Бих желал да мога да го поправя... "

Роденият на 22 март 1930 година в Ню Йорк композитор е притежател на 8 награди " Грами ", 8 награди " Тони " и " Пулицър ". Самият Сондхайм не употребява думите " триумф " и " кариера " - не има вяра в тях. Казва, че за него триумфът е когато гледа спектакъла си от дъното на залата, да хареса това, което вижда. 

През 2015 година американският президент Барак Обама му връчва Президентския орден на свободата - най-престижната цивилна премия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР