Легендарният 5000-годишен Дъб на Аврам, описан в Битие“ на Библията,

...
Легендарният 5000-годишен Дъб на Аврам, описан в Битие“ на Библията,
Коментари Харесай

Апокалипсисът се отлага? Дъбът на Аврам падна, но не е изсъхнал! От него поникнаха фиданки!

Легендарният 5000-годишен Дъб на Аврам, разказан в „ Битие “ на Библията, падна и апокалипсисът иде, настояват скептици. И дават образци по какъв начин светът върви към края на дните, разказан в свещените книги на трите монотеистични религии – юдаизъм, християнство и мюсюлманство.
Писание
В Библията е записан разказът за Аврам и трите ангела, изпратени от Бог. Аврам е вдигнал шатрата си в дъбравата Мамре край Хеврон (днешен Хеброн). Там измежду най-горещата част на деня идват три ангела, предрешени като пасажери. И Авраам им предлага да си отдъхнат под сянката на дъба. Гощава ангелите и приказва с тях. Та този дъб се резервира до наши дни единствен от гората на Мамре. Почитан е като Дървото на Аврам или Дъба на праотеца. Той е свещено дърво за евреи, християни и мюсюлмани.

Преданието от незапомнени времена обаче гласи, че един от признаците за края на света е гибелта на този дъб, без значение по какъв метод ще бъде погубен или естествено ще погине. С края на Дъба на Аврам идва и апокалипсисът.

Някои са склонни да имат вяра, че това към този момент е почнало. И дават образец. През 2019 година дъбът дефинитивно пада. Тогава стартира и епидемията на Ковид-19. След това пристигнаха войните, първо в Украйна, след това и в Близкия изток, където в действителност се намира и дъбът.
Св. Троица
Дъбът се намира в съветския манастир „ Св. Троица “ на Западния бряг в Палестина и дълго време е мотив за спор на локалните управляващи, които считат, че това е притежание на палестинците и не може да бъде благосъстоятелност на друга страна.

През 1996 година дъбът бе публично разгласен за мъртъв от пристигнали експерти. Сега обаче излиза наяве, че на мястото са изникнали две фиданки, които са се подали от корените на дъба.

От манастира пък оповестиха, че в действителност нямало срутване на дъба, а просто градинарите направили авансово тъкмо премислени интервенции за разчистване от мъртвата дървесина. Но тези елементи ще бъдат непокътнати за „ историята и поклонниците “. Част от изсъхналата дървесина ща бъде поставена под стъклен капак и ще остане на място, с цел да припомня за библейския роман. А по този метод експертите дават опция да се развие новото дърво от фиданките.

Според препоръчаното християнско пояснение по този метод двата ствола на Дъба на Аврам символизират двата завета – едната част е суха и тя е знак на Стария завет, а зелената е знак на Новия завет.
Откритие
Дървото на праотеца е намерено на процедура в съвремието, само че преди този момент е било посещавано и от задача на пратеници на император Константин (същият, който вкарва християнството за съществена вяра на Римската империя). Императорът даже строи наоколо черква, която по-късно е разрушена. През вековете разнообразни християнски свещеници са го намирали и описвали. В средата на XIX век съветската задача в Палестина се интересува от антични реликви. През 1869 година архимандрит Антонин (със всемирски имена Андрей Капустин) купува земята към Мамврийския дъб, а по-късно и близките земи. След като в Османската империя позволяват на съветската черква да придобие публично земята, Антонин построява тук манастир.

През годините се вършат разнообразни опити за избавление на дъба, някои са напряко пагубни за растението. Но то въпреки всичко устоя до 1996 година, когато дънерът му публично е разгласен за мъртъв. През 2019 година рухва част от ствола, а малко по-късно е оповестено, че има покълнали фиданки от корените. Сега още веднъж се твърди, че тези фиданки са повече и към този момент порастват нагоре, написа " Телеграф ".

Мнозина западни учени обаче изричат догатки, че това не е въпросният дъб, под който Аврам подслонява ангелите. Самата дъбрава Мамре се намира на друго място и в наши дни от дълго време е изсечена. Дъбът е на мястото, където Константин построява църква, то е наоколо, само че е друго от това в съветския манастир.

Привържениците на теорията за апокалипсиса обаче споделят, че тъкмо това си е въпросното именито дърво. И виждат отсрочване на Страшния съд с вестите за покълване на фиданки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР