Легендарните Амадеус“, Черна котка, бял котарак“ и Гладиатор“ 20 години

...
Легендарните Амадеус“, Черна котка, бял котарак“ и Гладиатор“ 20 години
Коментари Харесай

Три световни класики на „Филмови нощи във Филипополис“


Легендарните „ Амадеус “, „ Черна котка, бял котарак “ и „ Гладиатор “ 20 години по-късно още веднъж на огромен екран

Най-популярното и обичано киносъбитие в Пловдив се завръща за 21-ви път! „ Филмови нощи във Филипополис “ ви канят от 5-и до 28-и юли да преживеете едни от най-любопитните нови заглавия, наедно с три непреходни класики. Събитието още веднъж ще се организира в лятно кино “Орфей ” в подножието на „ Сахат Тепе “ в центъра на гр. Пловдив.

Подобно на предишното лято, „ Филмови нощи във Филипополис “ още веднъж ще показа на пловдивчани три обичани кино лентата от предишното, които от години не са били показвани на огромен екран у нас.

На 12.07 от 21:10 ч. ще бъде първата ни специфична прожекция – тази на сръбската класика „ Черна котка, бял котарак “ на Емир Кустурица , награден през 1998 година със Сребърен лъв за режисурата си. Не пропускайте един от най-колоритните и занимателни балкански филми, който споделя за възмъжаването на основния воин измежду руините на едно общество с полезности, които изчезват.

На 18.07 от 21:10 ч . ще бъде втората ни специфична прожекция – тази на наградения с пет награди Оскар „ Гладиатор “ на режисьора Ридли Скот с присъединяване на Ръсел Кроу, Хоакин Финикс, Оливър Рийд (в последната му роля). Филмът, който възроди епичния род през 2000 година и го показа за нова аудитория, постоянно е бил предопределен да бъде гледан на огромен екран и в този момент, с помощта на „ Филмови нощи във Филипополис “, това изискване е изцяло задоволено.

На 25.07 от 21:10 ч . 35 години по-късно пловдивчани още веднъж ще могат да видят на огромен екран биографичния шедьовър „ Амадеус “ на Милош Форман, приспособен от драматурга Питър Шафър по едноименната му пиеса. Считан за един от най-хубавите филми, създавани въобще, номиниран за 53 интернационалните оценки и спечелил осем награди „ Оскар “. Мащабът на непреходната история за съперничеството сред Волфганг Амадеус Моцарт и Антонио Салиери сигурно заслужава да бъде разпрострат на огромен екран.

Тазгодишното издание още веднъж ще бъде разграничено на няколко съществени рубрики. Те ще бъдат „ Култовите филми на огромен екран “, която включва изброените нагоре три класики, „ Специални прожекции “, „ Фестивални шлагери “, „ Българско кино “, както и постоянното издание на документалните филми от BANFF – най-престижният планинарски кинофестивал в света.

В рамките на 24 дни ще бъдат осъществени 48 прожекции (всяка вечер от 21:10 ч. и 23:30 ч.)

Лятна кинопанорама „ Филмови нощи във Филипополис “ е част от Културния календар на града за 2019 година и се организира с поддръжката на Община Пловдив.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР