Легендарната световна технологична компания IBM води началото си от края

...
Легендарната световна технологична компания IBM води началото си от края
Коментари Харесай

IBM стана на 100: Как започна тази легендарна технологична компания

Легендарната международна софтуерна компания IBM води началото си от края на 19-и век, само че за формален рожден ден на компанията 15 февруари 1924 година. Тогава Computing-Tabulous-Recording Co. е преименувана на International Business Machines Corporation.

Историята на IBM е отражение на развиването на компютърната и ИТ промишлеността.

Бързото развиване на стопанската система в края на 19-и век изисква съгласуване на работата на доста чиновници и води до механизиране на обработката на информация. Пишещите машини, аритметичните машини и касовите апарати стават нещо всекидневно. Появяват се устройства за отчитане на времето, а при преброяването на популацията в Съединени американски щати през 1890 година се употребяват табулатори за перфокарти.

Историята на компанията, която по-късно се трансформира в IBM стартира по време на този стопански напредък. През 1900 година се появява International Time Recording Company, която стартира да създава механизми за записване на работното време в Съединени американски щати и Канада.

Този механизъм е основан и управителен от ексцентричния Чарлс Флинт, прочут с любовта си към ветроходството и самолетите.

През 1901 година Флинт придобива производителя на настолни везни Computing Scale. В следствие той прибавя към гамата си резачки за сирене и офис мебели. През 1911 година компанията Tabulated Machine Company, основана през 80-те години на 19-и век притегля вниманието на Флинт. Тя създава съоръжение за табулиране с перфокарти. Това е революционна технология, обезверено нужна на огромните предприятия и държавните организации за широкомащабни действия като броене на популацията, надзор на инвентара и логистика.

Флинт сплотява трите компании, създавайки организацията Computing-Tabulous-Recording или C-T-R.

Бизнесът на всяка от фирмите процъфтявал, само че те не координирали напъните си и не употребявали взаимно своите активи и гении. Флинт убеждава борда на шефовете да наеме професионален управител, който да развие обединен бизнес. През 1914 година отпред на C-T-R застава Томас Уотсън старши. Той е сполучлив управител по продажбите, който е прекарал две десетилетия в една от най-напредналите компании при започване на 20-и век – National Cash Register.

Избухването на Първата международна война блокира продажбите в Европа, само че не и в Съединените щати, където търсенето на продуктите на C-T-R от страна на държавни и частни компании нараства бързо. Краят на войната отваря големия пазар на Европа, както и по-малките пазари в Южна Америка и елементи от Азия. Въпреки късия спад при започване на 20-те години на предишния век, C-T-R се трансформира в съществено и добре ръководено високотехнологично дружество за обработка на данни, учредено на концепцията на Уотсън за „ експедитивност, акуратност и еластичност “, при която клиентът постоянно е преди всичко.

През 1914 година приходите на компанията са 4 милиона $ (около 120 милиона $ днес) с 1346 чиновници. През 1920 година приходите са 14 милиона $ (около 420 милиона $ днес) с 2731 чиновници. През идващите 6 десетилетия компанията продължава да се разраства с непрекъснати темпове. Едва в края на 80-те години на предишния век компанията се сблъсква с намаляващи доходи. Те към този момент се мерят в милиарди долари и е налице нуждата от редуциране на личния състав, защото до тогава броят на чиновниците ѝ е повишен до над внушителните 400 000.

На 13 февруари 1924 гoдина Уотсън разгласява писмо до чиновниците, в което оповестява за смяната на името.

„ Новото ни име е изключително уместно за нашата активност, предвид на скоростта на нашия напредък, поредното развиване на допълненията към нашата активност и продуктите, които обгръщат необятен набор в региона на бизнес машините. “

заявява той

На 15 февруари 1924 гoдина The Wall Street Journal оповестява за учредяването на International Business Machines Corporation. Тя поема бизнеса и активите на Computing-Tabulous-Recording Co.

Интересно е да се означи, че в Канада компанията е приела името IBM още през 1917 година.

Уотсън и сътрудниците му прекарват остатъка от 20-те и 30-те години на предишния век в създаване на имидж на марката, който да отразява позитивните им възгледи и проекти за бъдещето. Те се образоват, изобретяват нови артикули, наемат хора, уголемяват активността си, преодоляват Голямата меланхолия и са измежду първите, които се сблъскват с антитръстово предизвикателство през 30-те години. Смяната на името в последна сметка бележи началото на по-голяма промяна. Уотсън декларира, че IBM желае да се трансформира в главен състезател в своята промишленост и във водеща интернационална корпорация. Така и стана.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР