Легендарната Светла Оцетова навърши вчера 70 години! Тя е родена

...
Легендарната Светла Оцетова навърши вчера 70 години! Тя е родена
Коментари Харесай

Светла Оцетова на 70 години!

Легендарната Светла Оцетова навърши през вчерашния ден 70 години! Тя е родена на 23 ноември 1950-та в София.

Нейният празник е мотив да си напомним кариерата на популярната състезателка, оставила златна диря в гребането.

Наред с олимпийската купа от игрите в Монреал 1976, Светла Оцетова дружно със Здравка Йорданова стават международни първенци в Хамилтън 1978, както и международни вицешампиони в Амстердам 1977 и в Блед 1979. Двойката скул има във визитката си още бронз от шампионата на планетата в Нотингам 1975 и 4-то място на олимпиадата в Москва 1980.

Паметна за българския спорт обаче ще остане датата 24 юли 1976 година Тогава на гребния канал в Нотър Дам Айлънд, Квебек, Канада, страната ни печели първо олимпийско злато при дамите. В Монреал дамите вършат своя олимпийски дебют в гребането. Фаворити на двойка скул са Съюз на съветските социалистически републики и Германска демократична република. Още в сериите обаче българките си „ пускат фиша “ за златото. Здравка и Светла финишират с трето време в историята, а успеха ги изпраща непосредствено на край, като им икономисва репешаж и още една спомагателна гонка.

Във финала двете българки се изстрелват напред още първоначално. Сантиметър по сантиметър те натрупат преднина.

В гребането водачът има преимуществото да вижда всички след себе си. Здравка и Светла държат противниците си на разстояние и парират всяка офанзива. На финала България е първа с близо 2 лодки преднина пред Германска демократична република. Още по-назад с отчайващо закъснение е екипажът на Съюз на съветските социалистически републики.

Германките са изпреварени с 3.5 секунди, което е голяма разлика в гребането. Така превъзходните Здравка Йорданова и Светла Оцетова разрушават една дългогодишна надмощие и с голяма преднина печелят купата, с цел да се увековечат като първите дами с олимпийско злато за България..

Изключително дейна и потребна на международния спорт е Светла след спортната си кариера. Дипломиран проектант, Оцетова специализира в планиране, създаване и лицензиране на гребни канали по целия свят, в това число олимпийските от 1996 до 2028 година Известно време е президент на БФ гребане и първи зам.-председател на Български олимпийски комитет.

Става член на първата Комисия на спортистите към МОК, наред с олимпийските първенци Кипчоге Кейно (Етиопия), Себастиян Коу (Великобритания), Томас Бах (Германия) и така нататък През годините е член на Техническата комисия на Международната федерация по гребане (ФИСА) и понастоящем механически шеф на ФИСА, с голям престиж в този спорт.

insport.bg
Снимки: Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР