Легендарната баскетболистка говори пред BGbasket.com по повод честването на 40

...
Легендарната баскетболистка говори пред BGbasket.com по повод честването на 40
Коментари Харесай

Петкана Макавеева: Много голяма носталгия изпитвам, не може да купуваме чужденци на килограм

Легендарната баскетболистка приказва пред BGbasket.com във връзка честването на 40 годишнината от спечелването на втората " Купа Ронкети " от славния тим на Левски-Спартак.

" Много е прочувствено, прелестно и стимулиращо да си припомниш такива огромни триумфи, да можеш да покажеш на младите дечица, че е имало такива неща и да им пожелаеш да доближат най-малко половината от триумфите ни. Ние сме вдигнали доста високо летвата. С Надка имаме по два олимпийски медала, две Купи Ронкети, КЕШ... Децата да отидат първо на европейско, тъй като към този момент и там не стъпваме. Другото ще пристигна. Ако се трудят, ще станат нещата.
 Балкан се укрепи с американския център Кени Хол
Балкан се укрепи с американския център Кени Хол

Баскетболистът е висок 209 сантиметра и е първенец на Чехия с ЧЕЗ Нимбрук

Много огромна носталгия изпитвам . До такава степен съм се затворила в себе си и ми е жалост, че не стъпвам да виждам женски баскетбол. Те са два или три тима. С това изобретение да няма чужденки започнаха да се възстановяват нещата, повече родители ще участват в залите. Не може да купуваме чужденци на кг. В тим би трябвало да има двама чужденци, а трима българи да играят - въпреки всичко да се учат от чужденците. Играта си е игра. Като българите не се упражняват да играят в клубовете си, след това нямаме народен тим. Ами няма да имаме, в случай че продължаваме да взимаме единствено подготвени играчи извън.

Материалната база е главното, тя е най-важна. Хубаво е да се намерения да се построи една нова зала, с изключение на " Арена Армеец ", да има към 5000-6000 места, само че тя да е подготвителна и там непрекъснато да има баскетбол. Ние постигнахме нашите триумфи посредством и на страната. Тогава всичко беше централизирано. Всичко беше под шапката на страната и беше устойчиво. Сега се двоумят. Един спонсор на следващия ден ще се разсърди и го няма, зарязва клуба и тима. По-несериозно стоят нещата в този момент. Те западняците взеха нашия централизиран модел.

Ние се хвърлихме на спонсорство, само че през днешния ден човек има пари и дава, на следващия ден няма и край. Изграждането на тези гении е развой. Не може за ден или година да стане тим. Те се вършат по-трудно. При самостоятелните спортове по-лесно се намира спонсор, по-малки са разноските. При тимовете има повече условия и трябват повече пари, тъй като са 12 индивида, не един. Трябват или повече спонсори, или един доста мощен. Така стават нещата, другояче няма по какъв начин.

Бих им предложила да бъдат поредни, работливи и да не се отхвърлят от най-малките неуспехи. Трябва да обичат играта. Аз съм спяла с топката под леглото си. Просто тази игра те увлича. Виждам, че децата я обичат. Водя внука в БУБА, пълнят залата. Децата обичат баскетбола, само че най-после и при мъжете би трябвало да приемем това да няма доста чужденци. Момчетата стигат до старша възраст и в случай че не намерят място в мъжките тимове, родителите ги стопират. Трябва да се възродят спортните учебни заведения, там се тренира двуразово. Не може с една подготовка дневно да станеш професионален състезател. Трябват най-малко две, другояче не става ", показа легендата.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР