Легенда, която се оказва истина, решава мъчителната смърт на Стефан

...
Легенда, която се оказва истина, решава мъчителната смърт на Стефан
Коментари Харесай

Легенди и истини разкриват защо Стамболов е посечен, а не застрелян

Легенда, която се оказва истина, взема решение мъчителната гибел на Стефан Стамболов. Говорело се, че държавникът носи броня против патрони. Затова не е убит, а сечен с ятагани.

По главата и ръцете – без гърдите, предпазени от бронежилетката.

След нещастието брачната половинка държи ампутираните длани в алкохол и ги демонстрира на публицисти. „ Тези ръце сложиха корона­та върху главата на Ферди­нанд, който за признателност умъртви мъжа ми! “, повтаря тя.

Заедно с княза в заговора са забъркани политикът Григор Начович и професионалният нападател Наум Тюфекчиев.

„ Начович и Тюфекчиев се срещат и го­ворят съвсем всяка вечер за убийството “, отбелязва с алено мастило Стамболов няколко месеца преди да бъде съсечен. Жена му пък твърди, че единствено тя и Начо­вич са знаели за бронята, която министър председателят носел под сетрето си.

В края на ХІХ век най-търсени са бронежилетките на германеца Дове. Производството им обаче не остава без конкуренция.

Отвъд океана противокуршумни одежди стартира да майстори и американецът Ленард. На тестванията янкито облича ризницата и невъзмутимо подрежда да стрелят в него.


Тест на бронежилетка

„ Зрителите стопираха да дишат, даде се изстрел, след изстрела Ленард потегли към нас с усмивка на устни­те, като показваше направе­ната дупка в облеклото тък­мо по средата на гърдите “, написа свидетел в списание „ Авенир милитер “.

Питат производителя какво е почувствал. „ Все едно, че някой мощно ме чукна с пръст на мястото, където удари патронът “, отвръща той.

Това се случва през 1894 година, когато Стефан Стамболов към този момент има в дрешника си бронежилетка. Донася му я от странство Григор Начович, с който го сближава гневното русофобство.

Консерваторът Начович има бурно минало. Бил е ръководител на Свищовския революционен комитет, скитал е из „ хъшовската ре­публика “ във Влашко, пра­щал е доброволци във Вто­рата българска легия.

По време на Руско-турската освободителна война е шпионин, след това един от строителите на младата страна.

Григор Начович има остарели връзки с Виена, където е учил и въртял търговия.

В австрийската столица купува две брони марка „ Дове “. Едната резервира за себе си, а другата сервира като безценен подарък на Стефан Стамболов.

Своята бронежилетка Григор носи като министър на финансите в Стамболовия кабинет. През 1888 година отива в Букурещ по държавни каузи. От там на 4 септември хваща влака за Гюргево, откъдето да мине в Русе, за среща с княз Фердинанд.

На гара Баняса в купето на Начович влиза мъж, вади револвер и от упор изстрел­ва шест патрона в министъра. Похитителят е Симеон Киселов от нашето букурещко дипломатическо агентство, кого­то Григор е уволнил за злоу­потреби.

След като Киселов из­празнил пищова, Начович се поопипал и видял, че е незасегнат. После събрал патроните, които се търкаляли по пода като лешници, и траял пътя си. Към 9 часа вечерта наред минал Дунава.

„ В Русе се съблякъл и видял, че е ударен четири пъти: под дясното рамо, под лъжичката, в кълката, под дясната мишца, само че кожата нигде не пробита “, разказва попаденията вестник „ Свобода “.

Цяла Европа е озадачена от чудодейното освобождение на финансовия министър. Плъзват разнообразни версии.

Вестник „ Народни пра­ва “ да вземем за пример допуска, че Начович оцелява, „ тъй като бару­тът на патроните е бил негоден или пък тъй като разстояние на изстрела е било напълно малко “.

Никой не подозира, че целта дължи живота си на броня, чиято надеждност в действителност възхищава. В края на XX век депутатът Иван Палчев проби с джобното си ножче модерната бронежилетка на наша синя каска в Камбоджа. Невероятно е, само че остарялата изработка се оказва надалеч по-сигурна.

Докато е в държавно управление, Григор Начович ревностно пази тайната за своята и Стамболовата ризни­ца. На 18 ноември 1892 година обаче си подава оставката и минава в съпротива. Бившият другар на премиера мутира в един най-лютите му врагове.

През април 1894 година вестник „ Свободно слово “ разглася­ва случай на кабинетно блудничество: „ Отпреди три месеца бивший боен министър година подполковник Савов инцидентно се научил, че година Стамболов, шефът на мин. каби­нет, в който година Савов е член от три години, и сътрудник му година П. Славков, министър на търговията и земледелието, са блудствовали със закон­ната му брачна половинка в къщата, която е против Пипиниерата* до кавалерийските казарми, и в оная на Г. Ковача, находяща се в Пиротска улица, и още в други някои домове, гдето тя е била отвеждана скришом “.

„ Кръвната засегнатост се въз­награждава с кръв! “, пали фитилите на рогоносеца газетата. Михаил Савов не се мае и неотложно афишира двубой на сладострастника Стамболов. Секунданти на оскър­бения стават подполковни­ците Петър Петрунов и Стилиян Ковачев.

Григор Начович наблюда­ва в профил интригата, пот­рива ръце, само че го мъчи ми­сълта за ризницата. За ща­стие вижда на улицата двор­цовата личност Добри Ган­чев и бърза да го информи­ра.

„ Гр. Начович при таз сре­ща счете за нужно да ме по­моли да обадя на подполков­ник Ковачев, че Стамболов бил носел броня – свиде­телства Ганчев. – Той знаел това от правдиво място. Достоверното място било той самичък, тъй като тази ризни­ца той я бил купувал за Стамболов във Виена, по кое време бяха другари и когато и двамата се преследваха с русофилите. Такваз също риз­ница носел и Гр. Начович в деня, по кое време Симеон Киселов стреля в него в Букурещ. “

Дуелът в допълнение подкопава Стамболовото ръководство и на 19 май 1894 година кабинетът пада. Тълпата изпраща пре­миера с крясъци: „ Долу блуд­ника! Долу тиранина! “ От­тук насетне неговите делни­ци минават сред живота и гибелта.

Григор Начович още веднъж става ми­нистър в държавното управление на Константин Стоилов. Същинската му задача обаче е да поддържа връзка сред двореца и Наум Тю­фекчиев.

В „ Кроежът за убиването ми “ Стамболов сочи, че двамата са органи­зирали тайфа от 10-15 гла­ворези, които да го унищожават. „ Начович дава пари на Н. Тюфекчиев, с цел да поддържа разбойниците “, написа жертвата.

Тюфекчиев е учил пиротехника в Белгия, търгува с оръжие и знае какво е бронежилетка. Той доставя ре­волвери от Лиеж, преправя ги в своя система и ги предлага на нашия пазар. Има магазин против Народното събрание.

Използването на пищов против Стамболов е рискова­но, съгласяват се Начович и Наум. Ще бъде даден единствено един изстрел във въздуха за начало на акцията, уточня­ват двамата. Инак ще се работи с хладно оръжие, вземат решение те. В навечерието на изтезанието ятаганите усърдно са наточени и намазани с токсичен зехтин. Хем да режат мазно, хем да подлютят раните.

На 3 юли 1895 година жертвата е накълцана посред София от тройката Боне, Халю и Талю. Заради жегата този ден Стефан Стамболов бил без броня.

Източник: в. Труд
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР