Легенда е, че тоталитарната Държавна сигурност е контролирала прехода. Това

...
Легенда е, че тоталитарната Държавна сигурност е контролирала прехода. Това
Коментари Харесай

Един от отцепниците в БСП: Мит е, че ДС контролира прехода

Легенда е, че тоталитарната Държавна сигурност е направлявала прехода. Това изясни бургаският народен представител Димитър Стоянов, който е измежду шестимата нови отцепници от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “.

„ В Държавна сигурност (ДС) бях стигнал до майор. Бях последният шеф на Държавна сигурност в Нефтохимическия комбинат до 1990 година “, описа Стоянов в изявление за „ Флагман “. Според него Държавна сигурност даже е била разгромена и това е една от аргументите за несгодите през прехода от комунизъм към народна власт у нас.

„ Защото имаше една единствена работа в оня интервал, която можеше да резервира и стопанската система и всичко – това беше, желаеме или не желаеме, Държавна сигурност. Защото тя контролираше икономическите предприятия. Тя можеше да види продажбите „ под тезгяха “ и така нататък В момента, в който тя се разгроми, сътвори се негативно публично мнение, - предприятията започнаха да се разпродават, да рухват, изгубихме си пазарите и така нататък

Това е моето мнение. Сега и да го ровим... то се прави, с цел да получим лесни отговори на комплицирани въпроси – че някой някъде е злоумишлен и така нататък Запомнете от мен – няма мощ, която от самото начало да управлява процеса! Хората от Държавна сигурност се чудят по какъв начин да свържат двата края, тъй като в огромната си част са пенсионери. Даже в самото начало да са се пробвали да управляват процеса, по-късно са се появили други, които са поели контрола “, безапелационен е Стоянов.

Според депутата, Държавна сигурност няма роля по време на прехода.

„ Каква роля да има?! След 10 ноември всички се сплотиха против нас. Аз бях шеф на службата за сигурност, а вървях да си диря работа като стругар в Нефтохима, тъй като не знаех на кой хал съм. След това потеглих да приключвам „ Право “.

Нали разбирате, че в случай че имаше нещо, нямаше да потеглям да приключвам и да ставам юрист. Аз съм бил, по този начин да се каже, „ на баш-а “ - Нефтохим, където вървят потоците пари. Не споделям, че съм нещо извънредно, само че и друго мога да кажа – към 10 ноември 1989 година Държавна сигурност в Бургаска област бяхме тъкмо 67 души.

А в региона живееха 400 000 индивида. Партийният уред не знам какъв брой хиляди беше. Така че с тези 67 души... Но легендата е реалност и хората имат вяра. Все отново добре е човек да има обикновени пояснения на сложни въпроси, тъй като когато тези пояснения ги няма, той пък може да се натъкне на истината. И истината да го ужаси “, разяснява още господин Стоянов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР