Легален, евтин, уж безвреден – райският газ е дрога с

...
Легален, евтин, уж безвреден – райският газ е дрога с
Коментари Харесай

Райският газ – леснодостъпна, евтина и легална дрога, носеща рискове

Легален, на ниска цена, сякаш безопасен – райският газ е дрога с доста преимущества. В Холандия потреблението се усилва. Наскоро отвори порти първият магазин за божествен газ. Специалистите обаче предизвестяват, че рисковете са огромни, оповестява „ dpa ”.

Вдишват го от надуваем балон или го изсмукват от флакон.

Дрогата е релативно евтина . И се продава легално. В Холандия процъфтява търговията с газа, употребен преди време от зъболекарите като обезболяващо средство. Увеличава се загрижеността на специалистите по въпросите на пристрастяването.

Предприемачът Матю Хьолцкен показва своя магазин „ Фалшив въздух ” като „ първия същински магазин за божествен газ в Холандия ”. Мъжът продава малко дим от балона против 5 евро. Клиентите може да се провиснал върху остарели кресла от киносалон. Властите признават, че не са в положение да създадат нищо против потреблението на газа. Могат единствено да предупредят за вероятните опасности.

Консумацията на божествен газ в Холандия се е нараснала фрапантно, а проблемите стават все по-ясни. Всеки ден може да се видят следи от потреблението на тази дрога: по паркингите, зелените площи или по улиците се търкалят десетки празни железни капсули или балони. Експертите предизвестяват, че това крие огромни опасности. Увеличил се е внезапно броят на отравянията от божествен газ, оповестяват от Националния информативен център по токсикология в Утрехт. Докато през 2015 година случаите са били общо 13, през първата половина на 2019 година към този момент има 67 натровени. Става въпрос за поява на световъртеж, гадене и парализа.
   

Според отчет на холандските управляващи, всеки пети юноша сред 20 и 24 години е вдишвал към този момент божествен газ. Дори и при групата до 35-годишна възраст се следи нараснал интерес към дрогата, изключително по време на празненства. Все повече градове бият паника и упорстват за възбрана на газа. Министерството на здравеопазването се пробва да наложи някакви правила при продажбата му. -->

Райският газ (диазотен оксид) се продава легално от 2016 година и може да бъде закупен в капсули за сметана. След решение на Европейския съд към този момент не попада под ударите на строгия закон за лекарствените средства. Все още се употребява от зъболекари като средство за обезболяване.

Газът се вдишва или през флакон, или от въздушен балон . Това води до малко замайване, което трае от 30 секунди до няколко минути. Потребители споделят за засилени чувства и изтръпване на цялото тяло. Някои се кикотят неудържимо.

Смехът, обаче, може да изчезне доста бързо. При междинна „ консумация ” на 5 до 10 флакончета един път месечно дрогата е относително безвредна . Но в композиция с алкохол или други опиати дишането на божествен газ може да докара до трайни увреждания на централната нервна система и парализа. Според отчетите, от ден на ден холандци вдишват до към 50 капсули газ на ден за дълъг интервал от време.

Капсулите могат да бъдат закупени онлайн или в супермаркета. Леснодостъпни са и не са скъпи. Голяма опаковка от 200 бройки може да бъде купена за 50 евро. А единственият съвет, който търговците дават на своите клиенти, е да вдишват райския газ в седнало състояние.  
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР