Ледниците в Швейцария се топят с най-бързата скорост, откакто се

...
Ледниците в Швейцария се топят с най-бързата скорост, откакто се
Коментари Харесай

Ледниците в Швейцария се топят с най-бързата скорост досега

Ледниците в Швейцария се топят с най-бързата скорост, откогато се води статистика, като са изгубили шест % от размера си тази година или съвсем двойно повече от предходния връх от 2003 година, съобщи Ройтерс.
Топенето е било толкоз рисково тази година, че се е появила гола канара, която от хилядолетия е била затрупана. Извадени са тела на починали хора, и даже аероплан, изгубени преди десетилетия в региони на Алпите. Малки ледници пък съвсем са изчезнали.
" С климатичните сюжети знаехме, че тази обстановка ще настъпи, само че някъде в бъдещето ", споделя пред Ройтерс  Матиас  Хус, началник на мрежата за наблюдаване на ледниците (GLAMOS). " Да осъзнаем, че бъдещето към този момент е тук, тъкмо в този момент, това може би беше най-изненадващото или шокиращо прекарване това лято. "
Повече от половината ледници в Алпите са в Швейцария, където температурите се покачват към два пъти в съпоставяне със междинните за света.
Учените бяха принудени да подхващат незабавни ремонтни действия на десетки обекти в Алпите, защото топящият се лед рискуваше да измести измервателните им уреди и да повлияе на данните.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР