лед като стана ясно, че министър-председателят на Япония Шиндзо Абе

...
лед като стана ясно, че министър-председателят на Япония Шиндзо Абе
Коментари Харесай

Кой ще замени Абе начело на Япония

лед като стана ясно, че министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще подаде оставка, изниква въпросът кой ще заеме неговия пост.

Един правилен асистент на Шиндзо Абе, един по-критично надъхан ексминистър на защитата и един леко позабравен към този момент началник на японската дипломация - по този начин ще представим в резюме тримата съществени кандидат-приемници на японския министър председател, пишат от Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Йошихиде Суга - правилният консултант

71-годишният Йошихиде Суга се обрисува като главен любимец на вътрешните избори на Либерално-демократическата партия (ЛДП), планувани за 14 септември. Той изигра решаваща роля за завръщането на Абе във властта в края на 2012 година след неуспеха на първия му премиерски мандат през 2006-2007 година

Абе се реваншира, като го назначи на стратегическата служба основен секретар на кабинета, обичайно обсъждана като трамплин към най-високия пост в държавното управление, при все това Суга постоянно отхвърляше всевъзможни упоритости да наследи своя началник.

Скромният генезис на Суга, роден в фамилията на фермер от северния район Акита и плащал самичък образователните си такси, контрастира с този на преобладаващите в ЛДП наследници на огромни политически семейства. Взел ефективно присъединяване в назначенията на основни политици от държавното управление на Абе, той стана олицетворение на приемствеността. Смятан за прагматик и неутрално надъхан в средите на ЛДП, той съгласно локалните медии вероятно разполага към този момент с поддръжката на главните партийни фракции.

Познат до тогава най-много като представител на изпълнителната власт, предходната година политикът стана по-популярен в обществото, откакто огласи пред цялата нация названието на новата императорска епоха в Япония - Рейва. Оттогава постоянно го назовават с любов "Чичо Рейва ".

Шигеру Ишиба - самостоятелният състезател

Бивш министър на защитата (2007-2008 г.) и специалист по военни въпроси, Шигеру Ишиба заемаше след това други министерски постове и бе общоприет секретар на ЛДП от 2012 до 2014 година 63-годишният бивш банкер е измежду малцината критици на Абе в партийните кръгове. Заради харизмата и острия си език е известен в обществото, само че не и измежду мнозина депутати от личната му партия, които напълно не утвърждават политическите му салта и склонността да изпъкне непременно.

Например, когато бе напуснал партията от 1993 до 1997 година Неотдавна Ишиба съобщи, че Япония би трябвало да поддържа по-тесни връзки с Южна Корея - а те през днешния ден са в най-ниската си точка, и предложи да бъде възобновен разговорът със Северна Корея посредством основаване на офиси за взаимозависимост в Токио и Пхенян. Той обаче изрази диаметрално противоположна позиция през 2017 година, в миг, когато напрежението с КНДР бе достигнало своя пик, с самодейност да се преразгледа възбраната за приемане на нуклеарни оръжия на японска земя.

Ишиба даде нееднозначна оценка на икономическата политика, водена от Абе, фаворизирала съгласно него най-много финансовите пазари и огромните предприятия за сметка на селските зони и получателите на скромни приходи. Освен това още веднъж сложи под въпрос проядрената енергийна политика на кабинета.

Фумио Кишида - дискретният пълководец

Бивш министър на външните работи, 63-годишният Фумио Кишида, през днешния ден основен политически пълководец на ЛДП, дълго време бе считан за любимец на самия Абе като негов предстоящ правоприемник, само че му пречи дефицитът на популярност и харизма.

Именно на Кишида обаче бяха поверявани деликатните случаи, до момента в който оглавяваше японската дипломация от 2012 до 2017 година - да вземем за пример опитът да се реализира кротичък контракт сред Япония и Русия, блокиран и до през днешния ден от териториален спор, точещ се от края на Втората международна война. Той работи и върху съглашението с Южна Корея от 2015 година, което се очакваше дефинитивно да уреди други исторически различия, засягащи "жените за разтуха " - половите робини на японската войска от времето на Втората международна война. Това съглашение обаче стана жертва на промяната на политическата власт в Южна Корея през 2017 година

Най-очевидният му триумф бе приносът за образуване на визитата на Барак Обама в Хирошима през 2016 година - първата аудиенция на настоящ американски президент в града страдалец, жертва на атомна бомба, изпратил Кишида като народен представител в Народното събрание.

По-сдържан от Ишиба в оценките за активността на Абе, той акцентира, да вземем за пример, че Япония би трябвало по-уверено да заложи на новите технологии, с цел да си подсигурява дълготраен напредък.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР