Лечението на депресия чрез транскраниална стимулация с постоянен ток (tDCS)

...
Лечението на депресия чрез транскраниална стимулация с постоянен ток (tDCS)
Коментари Харесай

Нов метод за лечение на депресия в Медикус Алфа

Лечението на меланхолия посредством транскраниална стимулация с непрекъснат ток (tDCS) е част от групата на по този начин наречените мозъчно стимулиращи техники. Методът е напълно нов и се ползва в границите на интернационален план, чиято цел е да събере повече данни за вероятните ефикасни лечения освен това заболяване. В плана са включени единствено два центъра у нас, един от които е клиника „ Медикус Алфа “ – Пловдив, в лицето на психиатрите доктор Никола Марков и доктор Любка Илиева.

Използва се технология на финландския новаторски производител на здравна техника Sooma. С това клиниката продължава устойчивата си процедура за внедряване на новаторски методики в интерес на пациента.

Проведените в последните години изследвания сочат, че този способ на лекуване на депресията е минимум два пъти по-ефективен от лекуването с лекарства при пациенти, които се лекуват за първи път. Ефективността му при пациенти с хронична или рецидивираща меланхолия също надвишава доста тази на стандартната медикаментозна терапия, и повишавауспеваемостта при редом използване с антидепресанти.

Транскраниалната стимулация с непрекъснат ток е неинвазивен способ, който не изисква упойка или друга здравна подготовка на пациента. Обикновено се ползва в сеанси от по 30 минути дневно, при първичен курс от 10 сеанса за две седмици, и следващ поддържащ режим по преценка на терапевта. Продължителността на лекуването и последващото следене се преценят самостоятелно за всеки пациент. Важно е пациентът да е стимулиран да се придържа към проекта си за лекуване, защото резултатите от стимулацията са кумулативни.

Методът е изцяло безопасен, като е противопоказан само за пациенти с електроимпланти (като пейсмейкъри, например), железни импланти в региона на главата или открито кожно заболяване в зоната на стимулацията. Като редки нежелани резултати са известни изтръпване в зоната на стимулацията по време на процедурата, леко зачервяване в зоната на електрода или малко главоболие след лечението.

Предимствата на транскраниалната стимулация с непрекъснат ток са високата успеваемост и бързото усъвършенстване без риск от пристрастяване. Методът дава опция за пациенти, които не се повлияват от антидепресанти или не могат да понесат страничните им резултати.

Депресията към този момент е причина номер едно за продължително увреждане на здравето и загуба на работоспособност, сигнализира през март тази година Световната здравна организация. За малко повече от 10 години обсегът на депресията е повишен с повече от 18%, само че в това време не се подхващат значими ограничения против наклонността или в помощ на страдащите хора.
У нас данни от проучването ЕПИБУЛ (2007) сочат, че към 20% от хората са претърпяли някакво постоянно психологично разстройство във някакъв стадий от живота си досега на изследването. Този индикатор се назовава „ пожизнена болестност ”.

Специално депресията се среща в към 5-6% от популацията, а тревожните разстройства – към 12%. По данни на Евростат от 2015г обаче, 8% от пълнолетните жители в страната ни демонстрират признаци на меланхолия, само че единствено ¼ от нуждаещите се лекуват.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР