Лечение с пиявици – това е темата на днешната ни

...
Лечение с пиявици – това е темата на днешната ни
Коментари Харесай

Д-р Фарида Калбахани: В слюнката на медицинските пиявици има над 200 вещества, които лекуват уникално

Лечение с пиявици – това е тематиката на днешната ни среща. Дори да сте обожател на обичайна медицина, сигурно сте чували, че в предишното са се употребявали пиявици за лекуване на разнообразни болести. При какви болести този тип лекуване дава резултат, на какво се дължи резултатът, може ли пиявиците да влияят, даже когато обичайна медицина " подвига ръце “?

Д-р Фарида Калбахани, инфекционист, с над 30-годишен лекарски стаж, ръководител на Международната асоциация по хирудотерапия и пръв сертифициран хирудотерапевт в България, в изявление за предаването " Здравето на фокус “ на Радио " Фокус “

Д-р Калбахани, какво значи хирудотерапия и какво Ви насочи към този способ?

Хирудотерапията е лекуване с медицински пиявици. Това са пиявици, които се отглеждат в специфични биоферми, тъй като пиявиците в природата нямат слюнка. По принцип има към 400 типа пиявици, от тях единствено 3 типа са медицински, само че в природата те са изцяло унищожени и са вписани в Червената книга. Тези пиявици ги има единствено в биофермите, откъдето лекарите ги купуват. Пиявиците са безусловно гладни и имат голямо количество слюнка. В тяхната слюнка се съдържа веществото хирудин. От тук идва наименованието хирудотерапия. Хирудинът е открит през ХIХ век от немски доктор. По тази причина всичко, което е било преди ХIХ век, не е било хирудотерапия, а просто кръвопускане, благодарение на пиявици. Хората мислили, че това кръвопускане лекува, оказало се, че лекуването е със слюнката на пиявицата.

Хирудинът е лечебното вещество?

Точно по този начин, само че се оказало, че с изключение на хирудин, в слюнката на пиявиците има още 200 субстанции. Едно от тези субстанции е дестабилазата, която е открита към три години преди този момент. Тя оказва помощ посредством съединителната тъкан да проникне цялата слюнка, защото това на практика е невероятно да се реализира с медикаменти. Заради това, там където сложим пиявицата, слюнката прониква през разнообразни сраствания, на всички места прониква и тази слюнка влияе лечебно. Тези 200 субстанции дават оптимален резултат, когато работят дружно.

Днес, когато науката е напреднала толкоз доста, не може ли тези субстанции да бъдат направени по химичен път?

Много учени работят върху този въпрос по целия свят, само че досега никой не е съумял. Когато херудинът не е в пиявиците или в човешкия организъм, той се унищожава. Не могат да го основат по неестествен път. Нещо повече, пробвали са да основат генномодифицирана пиявица, защото генома на пиявицата е разшифрован. Оказало се, че в нея няма тази слюнка, тъй като в слюнката на достоверните пиявици се съдържат към един милион разнообразни микробиоми, на които също би трябвало да бъде открит генома. Само тогава е допустимо да бъде основана по неестествен път такава пиявица, каквато е сътворена от Бог и природата.

Вие направихте конкретизиране, че лекуването с пиявици преди ХIХ век не е било това, което е в актуалния тип. Какви тъкмо пиявици се употребяват през днешния ден?

Те би трябвало да бъдат един от трита типа медицински пиявици. Само тези типове, които са отгледани в изкуствени условия, които са безусловно стерилни и не са се хранили 6 месеца, с цел да съберат слюнка, единствено те могат да се употребяват. Те се изследват оптимално, че в тях няма никакви микроби, едвам тогава се продават от биофермите. С тези пиявици работят хиродотерапевтите. Всички останали пиявици, които ги ловят в реките, блатата и така нататък, това не е хиродутерапия.

В България има ли плантация за развъждане на медицински пиявици?

В България няма. Опитахме се да създадем такава плантация, само че не ни дадоха позволение. По тази причина се постанова да внасяме от френски биоферми. В целия Европейски съюз има 3 биоферми – две в Германия и една във Франция.

Защо в България не е позволено основаването на такива биоферми?

Отговориха ми, че в Закона за здравето няма условия, не е планувана хирудотерапията. Това действиетелно е по този начин. В Закона за здравето не е вписана такава терапия. Заради това тук никой нищо не знае за хирудотерапията.

Този способ на лекуване употребява ли се в другите европейски страни?

Абсолютно. В Германия да вземем за пример здравната каса заплаща за хирудотерапия, във всяко хирургично поделение има ледник с пиявици. И ведната след интервенция, хирургът слага пиявици на пациента. Това се прави в Полша, Англия, Съединени американски щати, Канада. За страдание, в България не знаят и като че ли не желаят да знаят.

Колко дълго може да живее пиявицата, преди да бъде употребена?

По принцип пиявицата устоя три години без храна, по-късно умира. През тези три години тя би трябвало два бъде употребена. Нейната приложимост е еднократна, единствено един път в живота си тя се храни и по-късно се унищожава като медицински боклук.

Как тъкмо протича лекуването, какво се случва?

Преди да Ви отговоря на този въпрос, ще кажа, че аз също бях доктор традиционалист. Въобще не имах вяра в други способи на лекувания, с изключение на оперативно и медикаментозно. Но в живота ми се случиха събития, поради които се наложи да допускам. И фактически пиявиците работят неповторимо.

Как протича лекуването? Най-напред споделям на пациента какви проучвания би трябвало да направи и да ми ги даде. Аз ги правя оценка и в случай че индивидът е подобаващ, изготвям скица, по която ще работим и назначавам час за първата процедура. Първата процедура най-често е към ануса, тъй като това е най-замърсеното и в това време най-безопасното място в организма. Пиявиците притеглят тромбите от целия организъм, поради това няма заплаха тромбите да попречат на тялото или да запушат нещо. След това се назначават и другите процедури. На тялото би трябвало да се слагат толкоз пиявици, колкото кг тежи. Т.е., в случай че човек тежи 70 кг, той ще има 7 процедури, всяка от тях с по 10 пиявици, в случай че е 100 кг – 10 процедури с по 10 пиявици.

През какъв интервал от време са процедурите?

1-2 пъти в седмицата, само че това зависи от диагнозата, от килограмите, от артериалното налягане.

Колко време пиявиците престояват върху тялото?

Зависи от това какъв брой е нечист човек. Колкото по-замърсен е човек, толкоз по-гъста е кръвта му, толкоз повече са тромбите и повече би трябвало да останат пиявиците. Средно от 30 минути до 2,5 часа. Интервалът е голям, тъй като зависи какъв е индивидът.

Вие ли махате пиявиците от тялото или те сами падат?

Не е допустимо да ги махнеш, тъй като те имат 300 зъби и всички са забити в капилярите. Докато не са подготвени, те не падат. Когато се нахранят, падат сами. Аз ги групирам и заличавам. На всяка точка, на която те са били, се образува рана и стартира да тече кръв, лимфна течност и тромби – голямо количество. Всичко това изтича на открито и човек вижда, какво в действителност е било в него.

Колко време от раните не престават да изтичат тайни?

Шест часа тече доста мощно, по-късно продължава по-бавно. Обикновенно кръвотечението стопира след 24 часа – от време на време по-рано, от време на време по-късно. Това също зависи от самия човек – от неговата замърсеност и от болестта.

Трябва ли пациентът да дезинфекцира раната?

Не, не би трябвало. Пиявицата има в слюнката антибактериални субстанции, които оказват помощ раната бързо да заздравее. Единствено човек би трябвало да има специфични превръзкаи, с цел да не се облее с кръв. Но с тези превръзки той умерено върви.

След какъв брой време идва резултатът за пациента? След първата процедура може ли да усети облекчение?

При хеморуидите – да, само че при другите болести не се случва толкоз бързо. Човек е доста тромбозиран, те са по всички съдове. Докато не ги изхвърли на открито, до момента в който всичко това не излезе, човек не може да усети резултат.

Какво е чувството на пациента по време на самата терапия, той изпитва ли болежка, когато пиявиците се забиват в тялото му?

От три до пет минути усеща ощипване като от коприва. Това е моментът, когато пиявиците отделят слюнката, това е като инжекция. През цялото останало време, до момента в който пиявицата е върху тялото, към този момент няма никаква болежка, никакъв дискомфорт. Аз работя с деца, те даже не плачат.

Как преценявате къде тъкмо да бъдат сложени пиявиците и кои са обичайните места?

За това по какъв начин да се сформира скица на пациента, аз учих доста дълго. Освен че, съм доктор, с цел да бъда хирудотерапевт, учих още две и половина години. Разработва се скица, която е безусловно самостоятелна за всеки човек. По принцип към ануса и пъпа са нормалните места, към които излизат тромбите, и които е належащо наложително да се употребяват. Всичко останало зависи от проучванията, диагнозата, кръвно налягане, тежестта на пациента. Абсолютно при всеки е друго.

Какви са рисковете, в случай че изобщо има такива?

Ако лекарят е подготвен, в случай че има документ за хирудотерапефт и в случай че пиявиците са взети от биоферма - стерилни са, то няма никакви опасности. Но, в случай че човек не е подготвен, купи пиявици от някакво тресавище, то естествено той може да се болести и с хепатит, и със СПИН, и с доста други болести. Може да почине от кръвотечение, може да направи по-лошо, в сравнение с е било.

Може ли методът да се комбинира с лекарства? Т.е., пациентът да взима, да вземем за пример, медикаменти за високо кръвно налягане и в това време да се подложим и на лекуване с пиявици?

Да, несъмнено. Обикновенно човек идва с доста медикаменти. Постепенно редуцираме дозата или изобщо отстраняваме медикаментите. Когато забележим резултата от пиявиците, медикаментите последователно ги отстраняваме, само че по този начин или другояче медикаментите се съчетават с пиявиците. Те се съчетават и с хомеопатия, и с фитотерапия, и с всички останали способи.

Има ли групи хора, за които този тип лекуване не е уместно?

Аз не одобрявам хора, които са по-възрастни от 70 години. Не тъй като лекуването не е уместно за тях, а тъй като е невероятно да бъдат изчистени телата на тези хора. Те имат доста гъста кръв и голямо количество тромби. С тях би трябвало да се работи доста години, поради това отхвърлям. Пиявиците са изрично неразрешени при онкологични болести. Те не оказват помощ при ендокринни и автоимунни болести. Не е позволено слагането на пиявици на пациенти с инфекциозни болести.

При деца могат ли да бъдат употребявани?

Да, несъмнено. От най-малките деца до 70 години може на всеки човек да се слагат.

При диабетноболни има ли противопоказания?

Напротив, имаме прелестни резултати. При лекуване с пиявици и диета диабетът от вид 2 изчезва. При диабет от първи вид понижаваме неведнъж инсулина. Основното е, че се повлияват отлично затрудненията на диабета – ретинопатия, полиневропатия, бъбречни проблеми. Всичко това е обвързвано с кръвообръщението. Пиявицата е единственото създание в света, което може да възвърне кръвообръщението на всевъзможни органи и системи.

Използва ли се този способ в разкрасителните процедури?

Да, само че аз не се занимавам с това. В Австрия има цяла клиника, където отиват холивудски звезди. Те вършат хирудотерапия за хубост. Много от тях са се отказали от пластични интервенции, те употребяват пиявиците за подмладяване. Но, аз не се занимавам с такива процедури, аз работя с заболели пациенти.

При кои болести постигате най-хубави резултати в практиката ви?

При голям брой болести. При всички сърдечно-съдови болести – хипертония, исхемична болест на сърцето. При варикозно разширени вени, тромбози, тромбовлебит, положения след инфаркт и инсулт. Пиявиците сами по себе си предотвъртяват инфаркта и инсулта. Ако в точния момент стартира лекуването, в никакъв случай няма да се стигне до инфаркт или инсулт, тъй като организмът няма тромби, а тези болести са свързани единствено с тромби.

Прекрасни резултати се реализират при хемороидите, както ви споделих, там резултатите идват доста бързо, само че ние не стопираме да работим, тъй като би трябвало да излят тромбите от всички съдове, освен хемороидалните. Много положителни резултати реализираме при болести на опорно-двигателния уред. – дископатии, дискова херния, ишиас, радикулит, артроза, артрит, само че не, когато се е стигнало до цялостна дисторция. Извън тези напреднали етапи, също има доста положителни резултати при артрита.

Има някои болести, за които обичайна медицина предлага единствено животоподържащо лекуване. Сред тях са множествената склероза, паркинсона...

Както споделих, при автоимунните болести пиявиците не работят. Заради това нито при множествената склероза, нито при паркинсона те могат да оказват помощ. Там нищо не е обвързвано с кръвообръщението.

При пародонтозата могат ли да повлияят?

Да, прелестно въздействие имат. Парадонтозата е нарушаване, обвързвана с кръвообръщението и появяването на микроби. Убоиваме микробите и назначаваме пиявици. Получават се прелестни резултати.

В тези случаи пиявиците се слагат на венците, по какъв начин се приема това от пациентите?

Тези, които са се измъчили, зъбите им са нестабилни и могат да ги изгубят, се съгласяват.

Има ли други експерти хирудотерапевти в България, с изключение на Вас?

За страдание, няма. Много бих желала да има. В продължение на 5 години се пробвам аз и мои другари да съберем група от лекари, които биха желали да се обучат да работят като хирудотерапевти. За страдание, вместо 25 индивида, които са нужни за групата, се събраха единствено 8 искащи. Никои не знае за този способ и явно никой не се интересува.

Пациентите демонстрират ли интерес към този способ?

Да, пациентите идват лекуват се, описват на други. Пациентите са изключителни и четат повече от лекарите.

Имате ли опция да поддържате връзка с сътрудниците ви от Европа, тъй че да бъдете в крайник със международните трендове?

Задължително. В нашата Международна асоциация има членове от 30 разнообразни страни. Веднъж или два пъти в годината се събираме на разнообразни симпозиуми, конференции. Всички ние споделяме нашите резултати. Учените описват за откритията, които са създали в състава на слюнката на пиявиците, а лекарите споделят за нови схеми на лекуване. Така че конференциите са доста забавни.

Т.е. това е способ, който продължава да се развива, без значение от някои отрицателни оценки на лекари и пациенти?

Честно казано няма отрицателно отношение. В целия свят доста позитивно се приема този способ.

Може би някакво съмнение има в България?

В България за жалост има незнание. Хората не четат и не желаят да знаят. Но тези, които към този момент са пристигнали и са се излекували, у тях към този момент няма никакво съмнение. Когато те описват на своите другари за лекуването с пиявици, те се отнасят с съмнение, само че минава време и когато не могат да се излекуват с медикаменти и интервенции, сами идват за лекуване с пиявици. Те също се радват на прелестни резултати. Методът фактически се развива, той е към момента млад, едвам от XIX век. Все нови и нови съставки в слюнката на пиявиците се откриват, както и нови схеми на лекуване. Освен това все нови и нови болести се откриват, които може да се лекуват с пиявици.

Например, в някои страни са открити инвитро центрове, в които с приложението на пиявиците, забременяването при дамите е повишено с 50%. Това е доста, доста добър резултат. Например, има и доста центрове, в които хората с дискови хернии, които изобщо не могат да се движат – направени са им интервенции, само че те са обездвижени, пиявиците ги подвигат на крайници. Методът се развива.

Вие самата работили ли сте при случай на неплодородие?

За 10 години, откогато съм в България, до този миг към този момент 18 фамилии се снабдиха с деца, с помощта на пиявиците.

Кой е най-чудодейния образец от вашата процедура?

Много са. Има доста забавни образци, само че първата ми пациентка тук в България беше Жана Иванова. Тя пристигна просто за профилактика. След това тя докара една доста, доста неповторима пациентка. За мен работата по този случай беше голямо образование и провокира огромен интерес. Пациентката беше 30-годишната Петя, която беше безспорна сляпа – слепотата беше 100%. Тя беше с присъщ диабет и инсулинова взаимозависимост. Двете ѝ ретини бяха отлепени. Няколко пъти и бяха правили интервенции на очите – залепвали й ретините и по-късно те още веднъж се отлепват. Петя не е можела да се самообслужва, не можела сама да си слага и инсулина. Нейните родители е трябвало да бъдат непрекъснато до нея, тъй като е получавала 6 пъти инсулин дневно и безусловно беше незряща. Когато аз започнах да работя с нея, самата аз не имах вяра, че ще имаме резултати.

Не ѝ взех пари, споделих ѝ " Ако започнеш да виждаш, тогава ще ми платиш “. На самата мен ми беше забавно, ще има ли резултати.

Удивлението ми беше голямо, когато първоначално тя стартира да вижда сенки.

Първият път взе кърпата от вярното място, с цел да си изтрие ръцете. Аз помислих, че това е просто съвпадане. Вторият път, беше след 6-7 сеанса лекуване, тя видя моята котка и сподели: О, вие имате оранжева котка!

Аз попитах дали вижда котката и тя ми сподели, че вижда очертанията на котката. Постепенно, последователно зрението ѝ се върна. Ретините ѝ се залепиха сами. Представяте ли си! Тя доближи до миг, в който прелестно вижда. Сега работи, даже и лишиха инвалидността.

Тя носи очила минус 3 диоптъра. Дай Боже всекиму след цялостна слепота! Дозата на инсулина я понижи съвсем четири пъти.

За мен, както и за доста други, това беше знамение!

Росица АНГЕЛОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР