Лечебни мудри за възстановяване на баланса на енергията могат да

...
Лечебни мудри за възстановяване на баланса на енергията могат да
Коментари Харесай

Мудри за възстановяване на психическото и физическото състояние

Лечебни мудри за възобновяване на салдото на силата могат да бъдат изпълнявани от всеки. С тяхна помощ можем да подобрим здравето, да поддържаме духовното и прочувственото си положение.

В превод „ мудра “ значи „ да давам наслада “. По време на осъществяването на мудрите душата се изпълва с благополучие и самодоволство. Особена наслада може да се изпита с постоянна процедура.

Мудрите могат да доведат до чудотворни промени и усъвършенствания в телата ни, защото създават сила, с цел да донесат мир и благополучие.

Лечебни мудри

Мудрата е заветен жест, който може да промени съзнанието. Мудрите са били употребявани за лечебни практики в Индия. Мудрата е йога за пръстите, защото разнообразни комбинации са в положение да задействат енергийните потоци и да въздействат върху разнообразни сегменти от живота на човек. По-често пръстите са показани като пет чакри или рефлексни зони на тялото. Смята се, че през пръстите минават шест енергийни канала, които са свързани с разнообразни органи и системи. Свързвайки пръсти в комбинации, можете да активирате меридианите.

Основните преимущества на тези лечебни мудри:

Мудрите обезпечават отбрана и прилив на жизнеспособност, което оказва помощ за възобновяване на силата на физическо, умствено и даже морално равнище.

Можете да изпълнявате тези лечебни мудри в безусловно всяка комфортна поза: седнали, легнали или даже по време на вървене. За да постигнете максимален резултат, би трябвало да пандизите очи и да се опитате да се отпуснете, както физически, по този начин и душевен.

Полезно е да си визиите цвят, който харесвате. Най-важното условие за тази процедура е спокойна среда, в която нищо няма да ви разсейва.

Тези елементарни мудри могат да се извършват от всеки.

Анджали мудра

Успокоява мозъка и предизвиква фокуса.

Как се извършва: съединете дланите си, поставете ги против линията на сърцето. Наклонете леко главата си и кажете „ Намасте “.

Ахамкара мудра

Повишава самочувствието и самоувереността. Помага за превъзмогване на страха и срамежливостта.

Как се извършва: поставете горното кокалче на палеца си върху междинното кокалче на показалеца, по-близо до първото кокалче. Изправете и отпуснете останалите пръсти.

Бхуди мудра

Помага за поддържане и възобновяване на салдото на течностите в тялото.

Как се извършва: съединете върховете на дребния пръст и палеца. Останалите пръсти са свободно изпънати.

Брихаспати мудра

Насочва силата за превъзмогване на житейските компликации.

Как се извършва: поставете показалците на двете си ръце паралелно един на различен. Останалите пръсти са сгънати.

Дхиани мудра

Насърчава уравновесеното мислене, като освобождава мозъка от мисли.

Как се извършва: заемете медитативна поза на тялото, поставете ръцете си на коленете. Поставете лявата си ръка върху дясната. Докоснете палците си.

Ганеша мудра

Стимулира работата на сърцето, укрепва сърдечните мускули, отваря бронхите и дава самочувствие.

Как се извършва: лявата ръка е пред гърдите, вътрешната страна на дланта е обърната на открито.

Свийте пръстите си. Сега преплетете лявата си ръка с дясната, тъй че задната част на дясната ви ръка да е обърната на открито. Преместете ръцете си на равнището на сърцето си.

Докато издишвате, дърпайте пламенно двете ръце в разнообразни направления.

Повторете 6 пъти и по-късно поставете двете си ръце на гърдите си. След това сменете позицията на ръцете и направете упражнението също 6 пъти.

Гян мудра

Предотвратява главоболие, бодърствуване, меланхолия, незаинтересованост.

Как се извършва: показалецът допира леко върха на палеца. Ръката е отпусната, леко натиснете възглавничките на съединените пръсти един към различен. Останалите три пръста са прави и не са напрегнати.

Хакини мудра

Помага за възстановяване на паметта. Повишава концентрацията.

Как се извършва: Докоснете върховете на пръстите на двете си ръце. Палците би трябвало да се съединят, тъй че да образуват пръстен. Останалите пръсти би трябвало да образуват изострен ъгъл.

Хридая мудра

Първа помощ при инфаркт. Успокоява сърцето и страстите.

Как се извършва: свийте показалеца, тъй че да допре основата на палеца. В същото време докоснете върха на палеца със междинния и безименния пръст. Малкият пръст остава обтегнат.

Калешвара мудра

Подобрява паметта и способността за централизация. Успокоява възбуденото положение.

Как се извършва: Съединете върховете на палците и върховете на междинните пръсти един към различен. Свийте останалите пръсти във вътрешността. Насочете палците си към гърдите и разперете лактите настрана.

Линга мудра

Мобилизира защитните сили на организма, усъвършенства имунитета и предизвиква бързото възобновяване.

Как се извършва: двете длани са съединени дружно. Пръстите са преплетени. Палецът на едната ръка е обтегнат и заобиколен от показалеца и палеца на другата ръка.

Матанги мудра

 Лечебни мудри: Възстановяват салдото на силата в тялото

Влияе удобно на черния дроб, сърцето, дванадесетопръстника, стомаха, жлъчния мехур, панкреаса, далака и бъбреците.

Как се извършва: пръстите на двете ръце са скръстени на равнището на слънчевия сплит. Изправете двата междинни пръста и свържете върховете им. Съсредоточете вниманието си върху дишането, в региона на слънчевия сплит.

Ушас мудра

 Лечебни мудри: Възстановяват салдото на силата в тялото

Внася баланс в хормоналната система.

Как се извършва: преплетете пръстите си, тъй че палецът на дясната ръка да лежи върху палеца на лявата. Натиснете леко палеца на лявата си ръка. Отпуснете мускулите си, до момента в който издишвате.

Ваджрапрадама мудра

 Лечебни мудри: Възстановяват салдото на силата в тялото

Дава убеденост в личните качества.

Как се извършва: кръстосайте пръстите на двете си ръце пред гърдите си с длани към вас. Изправете палците без напрежение.

Астма мудра

 Лечебни мудри: Възстановяват салдото на силата в тялото

Полезно за хора, които страдат от астма и други респираторни проблеми.

Как се извършва: свийте междинните пръсти на ръцете, тъй че да се допират един до различен с ноктите си. Изпънете останалите пръсти.

Бронхи мудра

 Лечебни мудри: Възстановяват салдото на силата в тялото

Полезна е за хора, страдащи от респираторни болести.

Как се извършва: поставете дребния си пръст в основата на палеца. Безименният пръст би трябвало да е върху горната част на кокалчето на палеца. Средният пръст би трябвало да е на върха на палеца. Изправете показалеца си.

Вижте още: Талисмани за дома

Шанмукхи мудра

 Лечебни мудри: Възстановяват салдото на силата в тялото

Идеален метод да се абстрахирате от действителността, да успокоите възприятията и да освободите мозъка.

Как се извършва: седнете в комфортна позиция. Изправете гръбнака и главата си.

Поднесете дланите си към лицето си. Повдигнете лактите до равнището на раменете. Поставете показалеца и междинния пръст върху клепачите, тъй че първите две фаланги изцяло да покриват региона на очната ябълка. С безименните си пръсти натиснете отмерено дясната и лявата ноздра. Поставете кутретата върху горната си джука. Останете в това състояние допустимо най-дълго, насочете вниманието си във вътрешността.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР