Лазурен бряг – името на средиземноморското крайбрежие на Франция e

...
Лазурен бряг – името на средиземноморското крайбрежие на Франция e
Коментари Харесай

Ривиерата - водовъртежът на лукса

Лазурен бряг – името на средиземноморското крайбрежие на Франция e обещано от писателя Стефан Легар и то му приляга като ръкавица от шевро. Безкрайната морска простор на коприненомеки вълни, милвана от слънцето, стига до хоризонта, където среща небето, с цел да нарисува синева в най-прекрасните нюанси на кобалта.Морето и комфортните за акостиране заливи са дали подтик за ранното развиване на Прованс с обмяната на артикули и просвета от прастари времена. По тези земи римляните за първи път стъпват на юг от Алпите. Наричат района Provincia. Прованс-Алпи-Лазурен бряг е цялостното име през днешния ден. Оттам след римляните минават толкоз доста хора с другата си просвета и самородност...„ Говореха на британски, френски, испански, немски, еврейски, арабски, португалски, румънски, полски, холандски, шведски; говореха за секс, пари, триумфи, неудачи, изпълнени и неизпълнени обещания. Сред тях имаше почтени хора и крадци, сводници, сутеньори, а също и порядъчни хора, които се преструваха. Те всички бяха участници в хазартна игра без правила; някои залагаха радостно и нехайно, други се потяха от боязън. “Така писателят Ъруин Шоу разказва Френската Ривиера, международното място на лукса, благосъстоянието, разкоша и мерило за богатство. Скъпи хотели, скъпи яхти, заведения за хранене и занимания – това прави Ривиерата толкоз забавна за прекарване и опознаване, задоволявайки естествения блян на индивида да надникне едно равнище по-нагоре.Красива е Ривиерата. Морето е наследник атлаз, палмите по крайбрежните булеварди стоят като правилен пазач на хубавото време и дългото лято, мекият им полъх носи успокоение и чувство за вековечност. Сезонът на ваканциите е отегчителен до най-много, насладата от хубавия климат изкушава да се удължава празникът до краен лимит. Зимният в миналото курорт в този момент е най-доб-рото място за лятна отмора.  Ривиерата може да се обикаля години наред и все ще има нещо за разкриване, а даже и местата, които човек знае, си костват втора или повече визити.
И по този начин – добре пристигнали! Разкопчайте копчетата на ризите, свалете жакетите, отпуснете се, ще ви заведа на дълго пътешестване из Прованс. Ще се забавлявате доста, давам обещание. Гурме заведения за хранене, отлежали виновност, провансалски уют, пъстър свят – разнолик и забавен.

Антиб
Малкото старинно градче с най-голямото пристанище за частни яхти е приказка от остарели времена с тесни калдъръмени улички, каменни къщи с изригнали в разцвет розови шубраци, с неповторимия рибен пазар и всевъзможни морски блага, които всяка заран се доставят непосредствено от морето. Вино и миди, класиката тук, е добра концепция за обяд или вечеря по студ.В двореца на семейството Грималди е организиран превъзходен музей на Пабло Пикасо с луксозен аспект към морето.  Темата на Ривиерата е яхтинг. Най-скъпите яхти на съветските милиардери дебаркират тук. Да станеш част от необятната простор, да виждаш до хоризонта само синева, да посрещаш изгреви посред притихналата водна буря, когато тя към момента мързеливо се носи на меки водни вълни по корпуса на яхтата, да усещаш с всяка фибра на тялото си вибрациите, които идват от морските дълбини, да плуваш на воля измежду мастиленосини дълбочини само в компанията на рибни пасажи, които галят кожата като кадифен воал, да летиш по вълните със спираща дъха скорост, вятърът лудо да пилее коси, да брули и отнася всяка мисъл, да имаш време за уединение в безбрежната тишина, да споделиш чаша шампанско с близки хора на фона на огнени залези, бризът да вае загадъчни форми по копринените рокли на женските тела, да пали безконечни пристрастености, да разсънва стремежи за красиви интимни моменти, да почувстваш сексапила на босоногите тела, освободени от доста от условностите, всичко това е яхтинг.

Сен Пол дьо Ванс
Едно от най-старите обитаеми места в района е като тънко направено украшение. Средновековните здания са фон за съвременно изкуство – мъдра и напълно създадена концепция. История и актуалност се срещат в топла прегръдка. Удоволствието от разходката из каменните улички е еликсир за душата. Усещаш хубост и изтънченост с всички сетива.

Кан
Това е градът на Уилям Завоевателя, най-могъщия средновековен държател във Франция през 11. век, херцог на Нормандия, а по-късно и крал на Англия, който направил Кан своя столица. Извънбрачен наследник на Робер I Великолепния, той се дами за Матилда, негова първа братовчедка. Бракът им не е признат от църквата. За помилван на прегрешението си те построяват две абатства – мъжко и женско, които са всред дребното оживели здания след Втората международна война, когато градът е мощно опустошен от бомбардировките и по-късно възобновен с проекта „ Маршал “.Знаменателен е и кинофестивалът, който се организира всяка пролет и събира интелектуалния хайлайф на Европа. Историята му стартира през 1939 година Интересно е, че откриването му съответствува с нападението на Хитлер над Полша.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР