Лазерната система за предаване на данни ще работи със сателити,

...
Лазерната система за предаване на данни ще работи със сателити,
Коментари Харесай

Предлагат лазерна алтернатива на подводните интернет кабели 


Лазерната система за предаване на данни ще работи със спътници, на доста високи скорости, и може да размени подводните интернет автомагистрали в океаните 
(снимка: ETH Zurich)

Учени от швейцарския институт ETH Zurich направиха огромна крачка към безжичното предаване на данни. Те демонстрираха работата на лазерна система с пропускателна дарба повече от 1 Tbps на канал на разстояние от 53 км. Изследователите считат, че тази технология ще размени подводните кабели за интернет, опънати по целия свят.  

Иновативната разработка е част от европейския план Horizon 2020, който финансира авангардни проучвания в размер на 80 милиарда евро. Екипът на ETH, управителен от професор Юрг Лойтолд, допуска, че оптичната система за предаване на данни ще работи със спътници на доста по-високи скорости, елиминирайки нуждата от физически интернет гръбнак, който пресича океаните. 

В проучването учените не са употребявали спътник, защото е известно, че лазерното предаване на данни работи добре в космоса заради цялостната липса на въздух, до момента в който на Земята въздухът може да попречи. Например, спътниците Starlink на SpaceX употребяват лазери за предаване на данни между тях. Учените от Цюрих е трябвало да се уверят, че терабитният лазер може да работи в земната атмосфера. 
още по темата
За да потвърдят своят идея, откривателите избират далечна цел на огромна надморска височина: планинския проход Юнгфрауйох в швейцарските Алпи, ситуиран на към 53 км от лазерния източник. За по-висока скорост на предаване на данни е употребена оптичната система с модулирана светлинна вълна, създадена от ETH Zurich. Това значи, че приемникът може да чете голям брой положения на всеки излъчен знак. Променящите се фазови ъгли и амплитуда основават 64 QAM сигнал. 

Турбуленцията в атмосферата обаче може да изкриви тези деликатно построени вълнови форми. Изследователите си сътрудничат с френската галактическа компания Onera, с цел да основат чип за микроелектромеханична система (MEMS) с 97 микроскопични огледала. Този чип може да поправя погрешно фазово изместване със скорост 1500 пъти в секунда, гарантирайки целостта на сигнала. 

В проучването е употребен единствено лазер с една дължина на вълната на светлината, т.е. с един канал за предаване, само че екипът има вяра, че технологията може да бъде мащабирана до 40 канала. При към един терабит на канал, пробната технология стартира да наподобява като опция на физическите кабели. 

Настоящите сателитни интернет системи към момента разчитат на микровълнови сигнали и затова не могат да предават толкоз доста данни, колкото високочестотният лазер. Възможно е бъдещите интернет сателитни съзвездия да употребяват лазери за предаване на данни към Земята.

Учените от ETH Zurich обаче ще оставят това на други проучвателен екипи. Сега те възнамеряват идната си стъпка по основаване на усъвършенствани модулационни формули за увеличение на пропускателната дарба. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР