Лазаровден е един от най-почитаните християнски празници и винаги се

...
Лазаровден е един от най-почитаните християнски празници и винаги се
Коментари Харесай

Ето кога се пада Лазаровден през 2020

Лазаровден е един от най-почитаните християнски празници и постоянно се пада в предпоследната събота преди Великден. Той е на преносима дата, като през 2020 се празнува на 11 април, събота.
Библията споделя по какъв начин на този ден Исус отишъл в дома на приятеля си Лазар, само че схванал, че неотдавна е умрял. Исус Христос изискал да посети мястото, където е заровен починалият Лазар. Още на входа на огромната пещера Божият наследник се провикнал: " Лазаре, излез. Аз те призовавам " и съвсем на мига се появил неговият другар, възкръснал от мъртвите.
Това било огромно знамение и предиздвикало даже невярващите в Йерусалим да притихнат пред божествената воля и силата на божия наследник. Това дело обаче било началото на омразата от страна на еврейските свещеници. Точно в този ден те взели решение да го преследват, заловят и екзекутират пред очите на всички вярващи в Йерусалим.

Според националните вярвания възкресението на Исус Христос се съчетава със събуждането на природата за нов живот. Неслучайно, Лазаровден е празник на възобновление и пробуждане на ниви, гори и пасбища. По традиция се късат върбови клончета, които се закачат по вратите на домовете за здраве. Така остават до Връбница и Цветница.

Денят се назовава още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Най-типичният български бит е Лазаруването. По време на него е признато всички моми да се покажат на сгледа, с цел да могат да се венчаят до края на годината.
Момите са облечени в облекла като невести. Те са взети на заем. Обичаят поверява да вървят от къща на къща и да пеят за здраве, изобилие и благоденствие на дома. В къща, където има ерген или мома за женене, в песните се вмъкват и любовно-женитбени претекстове:
Тук сме чули, разбрали, Лазаре,

че има ерген и мома, Лазаре,

я ергена женете, Лазаре,

я момата годете, Лазаре…
Традицията повелява всичко да завършва с ритуала " кумичене ". На него момите пускат венчетата от цветя, с които са от самото начало на главите си, по реката. Тази, на която китката й дойде първа, е избрана за кумица. Така останалите би трябвало да й отдават респект до края на годината.

На Лазаровден имен ден честват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар и техните производни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР