Лазаровден (16 април) и Цветница (наричана още Връбница - 17

...
Лазаровден (16 април) и Цветница (наричана още Връбница - 17
Коментари Харесай

Какво повеляват обичаите на Лазаровден

Лазаровден (16 април) и Цветница (наричана още Връбница - 17 април) стартира последната седмица от Великия великденски пост. В националния фолклор двата празника (в съботата и в неделята) преди Възкресението са неразривно свързани като обредност и поверия.
Задушница
На Лазаровден се откъсват върбовите клончета, които ще бъдат осветени на идващия ден. Според вярванията в Североизточна България на Връбница " Господ разпуска, пуща душите на умрелите ". За да засвидетелстват почитта си към тях хората на доста места в България устройват така наречен Лазарска задушница. Тя се прави в навечерието на Лазаровден (а на някои места и на идващия ден), когато дамите вървят на гробищата, прекадяват и преливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им „ Рангелов кравай “ и варено жито. Наред с това се пали огън върху гробовете. Уникалният в международен проект бит се назовава “греене на покойниците ”.

В петъчната вечер (или на Лазаровден ) всяка господарка раздава в селото дребни просфорки, съгласно с броя на умрелите, само че постоянно нечетно число.

Снимка: Агрозона.бг
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР