Лайпциг – градът, който свърза всичките си велоалеи, за да

...
Лайпциг – градът, който свърза всичките си велоалеи, за да
Коментари Харесай

На две гуми в Пловдив и Лайпциг: Българка разказва за разликата да си велосипедист тук и на Запад

Лайпциг – градът, който свърза всичките си велоалеи, с цел да реализира мрежа, сходна на паяжина. Пловдив – градът, в който велоалеите са отсам до „ на никое място “. А сред тях е Диана, българка, която от 25 години живее в Източна Германия, само че от време на време се завръща към корените си.
Прочетете още
Срещаме я инцидентно в сервиз за колела, където сме във връзка репортаж допустимо ли е с колело да преборим трафика в Пловдив и какъв брой би ни коствало това:

Диана обаче не остава незабелязана. Прави усещане, че е човек, който към този момент е възприел западния фасон – усмихната, вежлива, с нюх към порядките. Дамата е закарала впечатляващия си круизер на ремонт. Взела е велосипеда в Пловдив с концепцията да го трансформира в свое главно средство за напредване.  Намеренията ѝ обаче не се осъществили напълно по проект.

Когато е в Германия, Диана разчита на колелото да бъде неин превоз. Разказва, че в Лайпциг е издигната цялостна велосипедна мрежа, която обгръща всичко основни точки в града. Алеите и тяхното отделяне се прави съобразено с инфраструктурата, а съпоставено с колите колелата там имат предимство. Този фасон е общопризнат освен от властта, само че и от самите водачи. По централните улици, колелата са с преимущество – колите изчакват и умерено се придвижват след велосипедиста. В пешеходната зона пък велосипедистът се движи паралелно с пешеходеца.

„ Велоинфраструктурата в Лайпциг е доста добре проведена. Там пътищата са къси и хората в действителност избират да се возят с колелета. То просто е по-практично, по-бързо и 100 пъти по-здравословно! “, споделя Диана.

По нейни думи доста огромен брой от хората в Германия не просто употребяват колела, само че и са възприели това като главен прийом за напредване.


Велоалея в Лайпциг

„ Те са отворени към разнообразни разновидности. Колите към момента са настоящи, само че главно за жители, които пътуват от града до близките села. Но навътре в Лайпциг и изключително в център и необятен център – колелото е транспортното средство! “, добавя българката.

Всичко това има и своето разумно пояснение – популацията в немския град поддържа физическия и прочувствения си тонус по този метод. „ Терапия и по едно и също време по-дълъг живот! “, обосновава се тя с усмивка.

Диана прецизира, че напредването с колело изисква своето особено внимание, само че германците са привикнали с това и го вършат на драго сърце. Причината е, че когато използваш различен транспорт, би трябвало да точно да обмисляш напредването си. „ Плануваш го деликатно и го организираш. Как от кое място и по какъв начин да преминеш. Виждам, че хората в Лайпциг са постоянно с една мисъл там. Как да се облекат по отношение на това, къде отиват. Срещам доста жители, които носят спортни облекла, подобаващи за напредване с колело. Специални обувки, дъждобрани, каски! А когато стигнат до работно място – преобличат се, поставят подобаващи обувки и влизат в офиса “, добавя Диана.

Според нея мотивация за това да захвърлят ключовете за автомобила са положителни артикули, които пазарът им предлага. „ Там се употребяват в действителност качествени колела и екипировка “, счита тя.  

Диана обаче прибавя – обратно на разбиранията ни, че на Запад всички се преценяват с наредбите, действителността не е напълно такава. Много от велосипедистите си разрешават да не съблюдават написаните правила за приложимост на защитни средства. Какво в действителност се случва и в България.


Велосипедисти по централни улици на Лайпциг 

Нещо любопитно обаче прецизира тя. В Лайпциг е прекомерно огромен шансът да бъдеш спрян от полиция за рутинна инспекция като велосипедист. Но няма да се разминеш единствено с въпроса – „ Къде е каската? “, тъй като участниците в придвижването подлежат на проби за алкохол и опиати даже когато карат на колело. Иначе казано, доста вярно се схваща понятието, че всички на пътя са равни и еднообразно виновни. 

„ Глобата няма да ти се размине, в случай че си без светлинна сигнализация, в случай че си в неправилна лента. А какво остава, в случай че си пил и караш. Поддържат този тип превоз и с правила “, безапелационна е българката.

Гарантираните последици са причина велосипедистите в Германия просто да съблюдават закона, добавя обаче Диана: „ Те зачитат разпоредбите. Защото са дисциплинирани, само че и ненапълно, тъй като са страхливи. Понякога си мисля, че тук в България хората няма този боязън (смее се) “.

Питаме я дали се усеща спокойна да се придвижва с колело в Пловдив, в нейния случай от кв. Коматево и до централните елементи на града. „ Не. Взех колелото с концепцията да го употребявам вместо кола или автобус. Обаче се тормозя, наплаших се. Тук водачите не съблюдават рестриктивните мерки за скоростта. Много разсейват с шума велосипедистите. А когато си на колело, би трябвало да си съсредоточен, другояче може да стане случай “.

На потегляне от сервиза Диана прибавя с усмивка, че веломрежата в Пловдив има потребност от по-сериозна поддържка, тъй като градът има страховит капацитет да построи транспортна връзка за колела, само че сега това се прави главно за колите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР