Лайката е една от най-разпространените, но и много ценна и

...
Лайката е една от най-разпространените, но и много ценна и
Коментари Харесай

Това е най-добрият природен лечител

Лайката е една от най-разпространените, само че и доста скъпа и потребна билка. Тя се употребява основно при болести на стомашно-чревния тракт, пикочната система, органите на дихателната и репродуктивната система. Тази билка се употребява и необятно в козметиката, като има благотворно деяние върху кожата и косата.
Лайката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо и успокояващо деяние. Тя е мощен натурален антибиотик.
Благодарение на летливите си масла и антибактериалните свойства тази билка е лек за куп болежки - от кожни възпаления до ставни болки и проблеми с дихателните пътища и стомаха.
Ето няколко защо поучават лекарите да бъде употребена:

Лайката при възпалено гърло
Гаргарата с лайка ще ви избави от болките в зачервеното гърло. Залейте 1-2 супени лъжици цвят от лайка с 500 мл. гореща вода и запарете за 10 мин. Прецедете течността и към нея прибавете 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. С получената примес правете гаргара няколко пъти на ден.
Инхалации с лайка
Шепа изсъхнал цвят от лайка се пуска в завряла вода. Съдът се отдръпва от огъня. В продължение на 5-10 минути дишайте парите с лайка над съда, като авансово сте покрили главата си с хавлиена забрадка.

Лечебен чай от лайка при стомашни болести
1-2 претъпкани чаени лъжички цвят от лайка се заливат с чаша вряла вода и се оставят да се запарят. След 10 минути напитката е подготвена. Трябва да се пие топла, само че не гореща, без подслаждане.
Чаят от лайка оказва помощ и при главоболие, а една чаша преди лягане работи успокояващо и срещу бодърствуване.
Лайка за хубост
Парната баня с лайка ще разшири порите на лицето и това разрешава елементарно да излязат арестуваните мастни тайни и нечистотии.

Изпълнението е простичко: подобаващ съд с гореща вода, над който да наведете лицето си и да прекарате няколко минути, покривайки главата си с хавлиена забрадка.
Измиването с запарка от лайка пък ще направи косата здрава и подхранена. Билката има ужасно деяние върху слабата и изтощена коса.
Лайката е подобаваща и за русокоските, с цел да поддържат цвета на косата си.
Изплакнете с запарка от лайка и оставете косата да изсъхне на слънце за по-светли нюанси./Zdrave.to

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР