Лайка стана първото живо същество, което напусна пределите на Земята,

...
Лайка стана първото живо същество, което напусна пределите на Земята,
Коментари Харесай

Такова Чудо Не Е Било! Изстреляха Ракета В Космоса, Но Това, Което Шава Вътре Ще Ти Вземе Акъла! Та Това Е

Лайка стана първото живо създание, което напусна рамките на Земята, само че умира от прегряване в околоземната орбита 5-7 часа след изстрелването, напомня ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

След сполучливото изпращане в космоса на първия неестествен сателит на Земята на 4 октомври 1957 година, управлението на Съюз на съветските социалистически републики взема решение да затвърди достижението, което има освен научно-техническо, само че и политическо значение за страната.

На 12 октомври е взето публично решение за изстрелването на втори неестествен сателит с куче на борда. За полети са избирани непородисти кучета, тъй като те са издръжливи и непретенциозни.

Кандидатите за полета на " Спутник-2 " са три животни. Сред тях е определено двегодишното куче Лайка с тегло към шест кг. Резерва става Албина, която обаче в това време се снабдява с потомство и е пожалена. Третото куче Муха употребяват за тествания на измервателна инсталация и системи за поддържане на живота.

На всички тях са вградени датчици за премерване на кръвното налягане, честотата на дишането и за електрокардиограма.

От самото начало е известно, че животното ще загине. Невъзможно е " Спутник-2 " да се завърне на Земята, защото до тогава няма създадена технология за неведнъж потребление на галактическите апарати.

Космическият транспортен съд " Спутник-2 " е с височина към 4 метра и диаметър при основата 2 метра. Общото му тегло е 508,3 кг.

През 2008 година в Москва е повдигнат монумент на Лайка, направен в действителни размери. Статуя в памет на животното е издигната и в Холандия покрай Амстердам. Композиция с кучетата Лайка, Белка и Стрелка има и в музей на гръцкия остров Крит.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР