Лавров каза, че Русия никога не е искала преговори с

...
Лавров каза, че Русия никога не е искала преговори с
Коментари Харесай

„Да се държат руснаците извън Европа“: Сергей Лавров назова основната цел на съществуването на НАТО

Лавров сподели, че Русия в никакъв случай не е желала договаряния с Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров даде конференция по въпросите на европейската сигурност. Сред главните тематики са хегемонията на НАТО и разширението на границите на Северноатлантическия алианс, връзките сред Москва и Брюксел, украинската рецесия.

" КП " събра основни цитати от изявленията на министъра на външните работи.

За философията на НАТО

Помним по какъв начин беше основано НАТО. Първият общоприет секретар на НАТО Хейстингс Исмей измисли формулата - руснаците отвън Европа, американците в Европа, а германците под надзор. Сега това, което се случва, значи, че НАТО се връща към концептуалните цели, създадени преди 73 години. Те желаят да държат руснаците отвън Европа. Американците желаят, само че към този момент са поробили цяла Европа и държат под надзор освен германците, само че и целия Европейски съюз. Следователно философията на господството и едностранните преимущества не изчезна на никое място след края на Студената война.

За разрушителната активност на НАТО

По време на своето битие НАТО надали може да си припише най-малко един същински триумф - носи разрушения и премеждия. Агресия против Сърбия, Либия, заличаване на либийската държавност, Ирак, Афганистан, който Алиансът се пробва да внуши народна власт в своите разбирания през последните 20 години. Много сладкодумен е и фактът, че не може да се реши въпросът със сигурността в сръбската провинция Косово, където НАТО се намира повече от две десетилетия.

За ученията на НАТО

Ученията на НАТО през последните години станаха по-интензивни, по-явни и ориентирани към въздържане на Русия. Опитват се да замажат антируската устременост, само че тя си проличава. И все по-близо до нашите граници - това е и Балтийско, и Черно море, и сухопътни учения в Полша.

Всичко това опонира на главния акт сред Русия и НАТО, подписан през 1997 година Ключов детайл от този документ беше задължението на НАТО да се въздържа от непрекъснато разполагане на обилни бойни сили на територията на новите членки на Алианса. Добър ангажимент. Беше компромис. След известно време предложихме да дешифрираме понятието „ обилни бойни сили “. НАТО отхвърли изрично. И ни споделиха, че са поели ангажимент това да не се прави непрекъснато, само че като ротация е допустимо.

За мартенските договаряния сред Москва и Киев

Бяхме подготвени да обсъдим въпроса за сигурността след началото на СВO. Когато през март украинците желаеха договаряния и ние отидохме на тези договаряния и след няколко кръга на 29 март в Истанбул, украинците ни дадоха документ и ние подкрепихме правилата, които се съдържат там. Гарантиране на сигурността на Украйна посредством ценене на нейния извънблоков статут (няма да се причисли към НАТО), посредством ценене на неядрения й статут и даване на гаранции за нея на групова основа - от петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Турция и Германия също бяха упоменати.

Ние се съгласихме, само че очевидно ден-два по-късно на украинците американските приятели им споделиха: за какво го вършиме? Чрез вас ние би трябвало да изтощим съветската войска, посредством вас ние би трябвало да изразходваме оптималното количество оръжия, които имат европейските страни, тъй че по-късно да купуват нови оръжия от нас, от Съединени американски щати,

За " поръчките " на Русия за договаряния с Киев

Когато ни упрекват, че желаеме някакви договаряния, с цел да спечелим време, с цел да съберем спомагателни сили за СВO, това е и смешно, и неприятно. Защото хората лъжат, и то намерено лъжат. Защото в никакъв случай не сме желали договаряния. Но постоянно сме казвали: в случай че някой има интерес от договорно решение, ние сме подготвени да го изслушаме.

Относно европейските апели за договаряния

Папа Франциск от дълго време приказва за това. Макрон приказва от същите генерални позиции, канцлерът Шолц сподели, че ще продължи да беседва с Путин. Турският президент Ердоган е приказвал за това нееднократно. От Италия не си припомням сходни начинания, като се изключи Светия трон. Но никой не предлага нищо съответно.

Папа Франциск приканва за договаряния, само че той направи и неясно изказване, по никакъв начин не християнско, наблягайки две националности на Руската федерация, от които могат да се чакат зверства по време на СВО. От Ватикана споделиха, че това няма да се повтори, че е станало неразбирателство. Но това не оказва помощ на идеята и не способства за престижа на Светия трон.

За опцията от започване на нуклеарна война

Нашата отговорност дружно със Съединените щати, като двете най-големи нуклеарни сили, не изчезва на никое място. Имаме взаимно изказване на президентите през юни 2021 година, че нуклеарна война не може да бъде извоювана от никого, тъй че не може да бъде стартирана. Има сходно изказване на петте нуклеарни страни.

Бяхме подготвени да отидем по-далеч и да кажем, че освен не би трябвало да се отприщи нуклеарна война, само че всяка война сред нуклеарни сили е неприемлива, даже в случай че някой реши да я стартира с стандартни средства, рискът от ескалация в нуклеарна би бил голям.

За сигурността на Русия

Когато груповата сигурност се провали, всеки се тормози за личната си сигурност. За нас опасността, която Съединени американски щати и техните съдружници сътвориха за Русия от Украйна, е действителна. Бжежински сподели още през 1998 година: би трябвало да откъснем Украйна от Русия, тъй като Русия с Украйна е империя, а без Украйна е районен състезател. Целта е сложена от дълго време.

За задачите на Запада в Украйна

Декларираната от Украйна цел не е да избави демокрацията в Украйна, а да победи Русия на бойното поле. Или даже да унищожи Русия. Но задачата е да се победи Русия - по какъв начин да няма значение за стратегическата непоклатимост, когато желаят да унищожат един от основните играчи. В същото време те ни споделят: Украйна би трябвало да се разисква с украинците, когато те желаят, а ние ще обсъждаме нуклеарната непоклатимост с вас - това е някак наивно.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР