Лавров – Тръс: Срещнаха се и не се разбраха

...
Днес в Москва се проведоха разговори между министрите на външните
Коментари Харесай

Днес в Москва се проведоха разговори между министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров и на Великобритания Елизабет Тръс. Ръководителите на дипломацията на двете страни се опитаха да сближат позициите си по спорните въпроси, ситуацията около Украйна и сигурността в Европа.

Руският външен министър определи разговорите със своя гост по Украйна „като разговор между ням и глух“

„Откровено казано, аз съм разочарован, че при нас се получи малко разговор между ням и глух – уж слушаш, но не чуваш. В крайна сметка нашите подробни разяснения като цяло попаднаха върху неподготвена почва“, каза Лавров по време на съвместната пресконференция след края на срещата.

Той сподели, че е останал с впечатлението, че британските колеги или не са запознати, или напълно игнорират подробните обяснения на руската страна по въпроса за Украйна.

„Това е същото, както когато казват, че Русия чака земята за замръзне и да стегне, за да могат танковете да преминат спокойно на украинска територия. Струва ми се, че днес беше такава почвата при британските ни колеги, от която отскачаха множество факти, които представихме“, допълни министърът.

Той подчерта, че не само руското ръководство отрича да има планове за нахлуване в Украйна. „Такива изявления прави не само руското ръководство, но и например в Пентагона – наскоро четох за това. А там сериозни хора наблюдават със спътници всичко, което идва и се случва, подчертавам, на наша територия. Подобни изказвания прави и министърът на отбраната на Украйна, президентът Зеленски призова да не се изпада в паника“, каза Лавров.

Според руския външен министър, украинският президент Владимир Зеленски е необходим на Запада единствено като инструмент да изкара от равновесие Русия. „Никой не се интересува какво мисли той и какви негативни последици нанася тази истерия върху украинската икономика, украинския бюджет, как инвеститорите бягат от Украйна заради съобщенията, че служителите на посолствата се евакуират, когато гражданите на англосаксонските държави биват призовавани час по-скоро да напуснат Украйна“, подчерта той.

„Със сигурност не бях нямата страна в нашия разговор [с Лавров]. Ясно изразих позицията на Великобритания във връзка със ситуацията. Ние правим всичко възможно да предотвратим действия на Русия в Украйна и бяхме много решителни в нашите дипломатически усилия. Освен това чух министър Лавров и смятам, че са нужни преговори. Имаме предложения за подобряване на прозрачността и на въпроса с доверието“, заяви на свой ред Елизабет Тръс.

„Ние бихме искали военното оборудване, военните, които са разположени до границата с Украйна, да бъдат преместени някъде другаде, защото в момента конфигурацията на силите представлява значителна заплаха“, заяви на свой ред британският външен министър Елизабет Тръс.

„Министър Лавров ми каза днес, че Русия не планира да нахлуе в Украйна, но ние бихме искали тези думи да бъдат подкрепени от реални действия“, каза тя.

Според нея изтеглянето на войските е условие за успеха на дипломатическите усилия между Москва и Запада.

„Ако Русия е избрала сериозно пътя на дипломацията, е необходимо да изтегли войските си и да се въздържа от заплахи“, каза тя.

Тук Лавров потвърди, че „именно госпожа министърът е говорила през тези два часа“ при закрити врати. „Не чухме за никаква друга инициатива. Искането да махнем руските войски от руска територия не се промени по никакъв начин в отговор на нашите аргументи, което предизвиква най-малкото съжаление“, каза той.

Тръс подчерта, че напредък не може да бъде постигнат "за сметка на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", а НАТО не възнамерява да се откаже от политиката си на отворени врати.

„Ако има инвазия в Украйна, тя не би се увенчала бързо с успех и би се изродила в продължителен конфликт, който ще причини сериозни щети не само на украинския, но и на руския народ, а освен това би нанесъл удар и върху европейската сигурност като цяло. Затова на всяка цена трябва да избегнем подобно развитие на събитията", каза британският външен министър.

Тръс припомни укрепването на отбранителните способности на НАТО в тази ситуация.

„В отговор на действията на Русия и на заплашителното ѝ поведение по границата с Украйна Великобритания заедно с нашите съюзници в НАТО предприема стъпки по укрепване на отбраната. Тези мерки имат изключително отбранителен характер, а НАТО е отбранителен съюз. Това е правилен подход, но щеше да е добре, ако Русия беше предприела стъпки по деескалация, за да не се налагат такива мерки от наша страна“, каза тя.

Според нея, Русия може да работи в рамките на Съвета НАТО – Русия, за да повиши прозрачността и да спечели по-голямо доверие, например по конфигурирането на военните сили. „НАТО има положителни предложения, които бихме искали да обсъдим с Русия. Бихме могли да работим заедно и с останалите членове на постоянната петорка на Съвета за сигурност на ООН, за да попречим на Иран да получи ядрено оръжие“, каза Тръс.

„Русия има ясен избор. Тя може да следва дипломатическия път, да си сътрудничи с НАТО, за да осигури европейската безопасност, или да продължи да върви по пътя, на който сме свидетели, а именно да увеличава числеността на войските си на границата с Украйна, което е заплаха“, подчерта британският външен министър.

Според нея може да се постигне напредък по изпълнението на Минските споразумения.

Тръс заяви, че се надява преговорите с Русия по Украйна и въпросите на европейската сигурност да продължат. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР