Лавендър (в превод от английски името ѝ значи лавандула“) е

...
Лавендър (в превод от английски името ѝ значи лавандула“) е
Коментари Харесай

Танцът като спасение: момичето, което мечтае да стане първата професионална балерина от Кения

Лавендър (в превод от британски името ѝ значи „ лавандула “) е 15-годишно момиче от Кения, родено с огромен гений и водено от една фантазия.

Баща ѝ вози хора с мотоциклет, а майка ѝ чисти домове в Нгонг – град, намиращ се на към 25 км от столицата Найроби. Животът на фамилията ѝ е тежък и недопечен.

„ За да имаме вода, би трябвало да отидем при някой от хората, които я продават “, изяснява Лавендър.

Семейството ѝ живее в квартал на град Найроби, на към 6 км. от центъра на града. Кибера е най-големият градски безпаричен квартал в Източна Африка с над един милион души, живеещи без подобаваща канализация, електричество и достъп до медицински грижи.

Повечето поданици на бедните квартали живеят в последна беднотия, печелейки по-малко от 2 $ дневно, а 12% от популацията живее с ХИВ. Там има малко учебни заведения и множеството хора не могат да си разрешат обучение за децата си.

Хората, родени в Кибера, рядко получават късмет да трансформират живота си.

Когато е на 8 години, Лавендър влиза в Project Elimu, дребен публичен план, в който стартира да танцува за първи път в малко балетно учебно заведение, ръководено от Майк Уамая.

Благодарение на гения си, момичето получава опция да промени живота си, когато е видяно да танцува в бедняшките квартали от някогашната професионална танцьорка от Америка Купър Ръст и се причислява към програмата ѝ за образование.
                             

Купър преподава в студиото си, Dance Center Kenya, в изискана част на Найроби. Тъй като за множеството деца е непостижимо финансово да пътуват от Кибера до студиото, самата треньорка подкрепя 14 от тях да го посещават.

Така Лавендър се пробва да сбъдне съкровената си фантазия да стане първата професионална балерина от Кения.

Момичето се явява на прослушване посредством Zoom, с цел да влезе в Кралското балетно учебно заведение във Англия. Дотогава тя тренира интензивно за идното зрелище „ Лешникотрошачката “.
                             

Както постоянно става в живота обаче, триумфът не идва внезапно и от първия път. Въпреки че не съумява да влезе в Кралското балетно учебно заведение, Лавендър не се отхвърля от фантазията си и скоро ще се яви на прослушване за Английското национално балетно учебно заведение.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР