Лъвът от мемориала с войнишките плочи, разрушен за да се

...
Лъвът от мемориала с войнишките плочи, разрушен за да се
Коментари Харесай

Войнишкият лъв се връща на мястото си, след демонтажа на паметника пред НДК

Лъвът от мемориала с войнишките плочи, опустошен с цел да се издигне паметникът " 1300 години България ", се връща на мястото си. Той се намира във Военно историческия музей и е в относително положително положение. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова към този момент е изпратила писмо до военния министър Красимир Каракачанов, който има последната дума за ориста на лъва. Вярвам, че господин Каракачанов ще откликне на молбата ни, съобщи Фандъкова.

Подземното пространство под паметника на Валентин Старчев ще бъде уплътнено, с цел да е безвредно, и затревено. Върху него ще се изправи лъвът и ще остане наложителна част от комплекса, в който няма по какъв начин да се включат старите плочи с имената на починалите бойци, тъй като, въпреки да съществуват към момента, са вандалски развалени още при събарянето им. 

Паметникът пред НДК няма акт 16, който му е лишен две години след завършването му. Тогавашният министър на строителството Григор Стоичков открива, че градежът е незавършен и рисков и подрежда да му се отнеме акт 16. Още при приемането на обекта минусите му са установени. През годините " 1300 години България " не е ремонтиран, няма начинания за укрепването и възобновяване му, изясни Фандъкова. Тя напомни и, че през 2006 година експертиза, в правенето на която са взели участие основателя на монумента Валентин Старчев и Светлин Русев, е оповестила, че паметникът е в спешно състояние и би трябвало пластиките и плочите му да бъдат демонтирани.

През 2011 година друга експертиза открива, че и металната структура е компрометирана. Тогава се отстранени към 1000 тона от железата и са демонтирани част от плочите, напомни още Фандъкова.

Няма по какъв начин да не бъде демонтиран паметника, само че това се прави извънредно деликатно, с цел да не се повредят пластиките, акцентира тя. Те ще бъдат прибрани в НИМ. 

Предстои да се разгласи конкурс за паметник, който да пресъздаде паметника на починалите от I и VI войнишки полк.

Кранът, с който се демонтират пластиките е дошъл от Пловдив, тъй като " Софинвест " не разполага с толкоз огромен, посочи основният проектант на София Здравко Здравков. 

Тодор Чобанов, зам.-кмет по обучение и просвета

В момента приготвяме заданието за възобновяване на паметника. За разлика от 80-те години то ще премине през всички вероятни етапи на публични разисквания, ще би трябвало наложително да се съгласува с министъра на защитата, тъй като в България работи и Закон за военните монументи “, изясни Тодор Чобанов. „ Няма по какъв начин да дадем период за състезанието, защото има доста стъпки в тази процедура, които не зависят единствено от нас. Ще се съобразим с темпа на взимане на решения на останалите участници в процеса “, разяснява той. „ Години наред изследваме обективната истина за това какво се е случило. За страдание физическата основа върху която са били положени плочите на войнишкия монумент е разрушена “, уточни зам.-кметът и добави, че огромна част от тях съществуват, само че при самото разглобяване са съществено потърпевши. „ За това е състезанието да се търсят най-хубавите и най-убедителните решения, тъй като тук има идея - възобновяване на паметта “, уточни Тодор Чобанов. „ Физическият притежател на тази памет, в случай че може да е истинският най-добре, само че в случай че той е в неприятно положение, както в тази ситуация за тези светини за хиляди софиянци, ще се търсят други модерни решения “, сподели още той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР