Лаура Кьовеши е попаднала в краткия списък с потенциални кандидати

...
Лаура Кьовеши е попаднала в краткия списък с потенциални кандидати
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши е сред петимата кандидати за главен прокурор на ЕС

Лаура Кьовеши е попаднала в късия лист с евентуални претенденти за предстоящ основен прокурор на Европа, предава румънската редакция на „ Свободна Европа “. Тя бе основен прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията от 2013 до 2018 година, когато бе отстранена по искане на ръководещите.

Крайният период за подаването на кандидатури изтече на 14 декември предходната година. Източник на „ Свободна Европа “ от Брюксел, представен от българската редакция, декларира, че от първичните 30 претенденти са останали единствено петима. Освен Кьовеши е имало и други две кандидатури от Румъния, само че те са били отхвърлени.

Процедурата се управлява от 12 души
Процедурата по селекцията на европейски основен прокурор е такава, в която няма значение страната на генезис на претендента. Тя се управлява само и единствено от комитет от 12 членове (бивши представители на разнообразни институции като Европейския съд, Европейската счете палата, членове на националните Евроджъст, Върховна прокуратура, както и прокурори и юристи от най-високо ниво), назначен през септември 2018 година Списъкът с претенденти ще бъде прегледан от Съвета по правораздаване и вътрешни работи и евентуално от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. Финалното решение ще бъде взето от 12-членния комитет и Европейския парламент.

Казано с други думи, процедурата по избиране на европейски прокурор не зависи от национални институции, а единствено от европейски. Този факт ненапълно изяснява почналата напоследък вълна от офанзиви против Кьовеши от страна на следените от ръководещата социалистическа партии медии в Румъния.

В България Кьовеши, както и някогашната правосъдна министърка Моника Маковей (и двете гостуваха у нас по покана на " Правосъдие за всеки " ) също са обект на яростни " кафяви " офанзиви ог корпулентния кръг единомислени медии.

Причината сходна процедура да съществува е елементарна и е обяснена от член 6 на Наредбата за европейски прокурор (НЕП), която е учредена през 2017 година В него категорично се акцентира, че основният прокурор не би трябвало да следва интереса на нито една друга институция с изключение на Европейски Съюз и че би трябвало да заявява всевъзможни ползи, за които може да бъде признато, че въздействат на независимостта му, написа още " Свободна Европа ".

Румъния няма право да блокира избора
Въпреки че Румъния пое ротационното председателство на Европейския съвет, тя няма право да блокира вероятно предопределение на Лаура Кьовеши за европейски основен прокурор. Министърът на правораздаването Тудорел Тоадер е ръководител на Съвета за правораздаване и вътрешни работи на Европейски Съюз, само че поради неприятния имидж на властта в Букурещ във връзка с независимостта на правосъдната система враждебното държание против Кьовеши би могло да има противоположен резултат.

Европейският основен прокурор може да стартира следствия, свързани с всички страни членки, както и в избрани случаи да постанови арест на обвинени в закононарушение лица. Европейската прокуратура ще проверява закононарушения, свързани с ощетяването на бюджета на Европейски Съюз. Мандатът на европейския прокурор ще продължава 7 години. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР