Латвийският парламент реши държавата да си върне собствеността върху сградата

...
Латвийският парламент реши държавата да си върне собствеността върху сградата
Коментари Харесай

Властите в Латвия конфискуваха Дома на Москва в Рига

Латвийският парламент реши страната да си върне собствеността върху постройката в латвийската столица, където се обитаваше Домът на Москва, а преди този момент беше употребена от съветския културен център, тъй като институцията е била " агитационен " инструмент, употребен от Русия, с цел да упражнява своето въздействие, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Домът на Москва, спонсориран от общината на съветската столица за поощряване на „ културното и икономическо съдействие “ сред Москва и Рига, беше затворен през март 2022 година, след нахлуването на Русия в Украйна.

След гласуването в Народното събрание Домът на Москва още веднъж ще стане благосъстоятелност на министерството на превоза на Латвия, някогашен притежател на постройката.

В изказване латвийският парламент счита, че Домът на Москва е " инструмент на външната политика на Русия, благодарение на който тя съзнателно популяризира агитация, оправдаваща своите нападателни дейности и прокремълски тълкования на историята ".

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс съобщи, че е „ уведомил “ украинския си сътрудник Володимир Зеленски за това решение.

Вотът на депутатите в Рига провокира възмутена реакция от съветското посолство в Латвия, което го дефинира като „ държавна кражба “.

„ Това невиждано враждебно държание няма да остане без отговор “, споделиха от посолството на Русия.

Латвия, някогашна руска република, в този момент член на НАТО, е мощен съдружник на Украйна. Нейните връзки с Русия се утежниха бързо след съветската инвазия в Украйна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР