Латвийските власти започнаха днес да премахват паметника на съветската победа

...
Латвийските власти започнаха днес да премахват паметника на съветската победа
Коментари Харесай

Латвия започна да демонтира паметника на съветската победа над нацистка Германия

Латвийските управляващи започнаха през днешния ден да отстраняват паметника на руската победа над нацистка Германия в столицата Рига, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Днес строителни служащи демонтираха няколко великански бронзови скулптури от монумента, който беше обкръжен с защитен екран и блокиран от полиция.

Все още не е ясно по кое време 79-метровият конусовиден дирек, увенчан със руска звезда, ще бъде изцяло опустошен . Подготовката е в ход, само че управляващите настояват, че няма да се употребяват експлозиви.

Всичко, което популяризира тоталитарните режими, би трябвало да бъде демонтирано до 15 ноември според резолюция на латвийския парламент. Постановлението се отнася съответно до събарянето на паметника на руската победа, против което Русия реагира остро.



Следственият комитет на Русия е почнал наказателно дело по отношение на разрушаването на паметника, съобщи ТАСС. Реагира и Михаил Швидкой, специфичен делегат на съветския президент по въпросите на интернационалното културно съдействие. " Сега е доста мъчно да се води разговор с балтийските страни. Въпреки това през днешния ден предизвестяваме сътрудниците си с всички вероятни дипломатически средства за най-тежките последствия. Те могат да бъдат освен симетрични, само че и асиметрични ", сподели Швидкой във връзка разрушаването на паметника.

Монументът, издигнат през 1985 година, когато Латвия още беше част от Съветския съюз. Той е издигнат  по случай 40-годишнината от успеха на Съюз на съветските социалистически републики над режима на Хитлер във Втората международна война като " монумент на освободителите на Съветска Латвия и Рига от немските фашистки нашественици ". Бетонният обелиск е част от комплекс, включващ две групи скулптури - трима червеноармейци от едната страна и жена с вдигнати ръце, олицетворяваща Родината, от другата.

По време на Втората международна война Латвия е окупирана поредно от Германия и Съветския съюз. След края на войната балтийската страна, въпреки и без предпочитание, става част от Съветския съюз и остава в неговия състав до 1991 година Затова множеството латвийци възприемат паметника не като знак на успеха над Хитлер, а на повторната окупация на страната им от Съветския съюз, отбелязва ДПА.

Пред паметника жителите на Латвия, родени в Русия, годишно означават на 9 май съветския празник Ден на успеха. Около 25% от популацията на страната са етнически руснаци. Събитието буди разногласия измежду хората в Латвия, която през 1991 година възвърне своята самостоятелност, а след това стана член на НАТО и Европейски Съюз.



Няколко души бяха задържани в понеделник вечерта по време на дребен забранен митинг против разрушаването на паметника.

Латвийските управляващи започнаха демонтажа на паметника седмица откакто такава стъпка предприе прилежаща Естония. Балтийските страни отстраниха голям брой монументи, възвеличаващи някогашния Съюз на съветските социалистически републики или комунистическите водачи. Освен това Латвия, Естония и Литва заемат твърда позиция против нахлуването на Русия в Украйна през февруари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР