Латвийската банка ABLV ще съди Европейската централна банка (ЕЦБ), обвинявайки

...
Латвийската банка ABLV ще съди Европейската централна банка (ЕЦБ), обвинявайки
Коментари Харесай

Банка от еврозоната съди ЕЦБ заради фалита си

Латвийската банка ABLV ще съди Европейската централна банка (ЕЦБ), обвинявайки я, че е съдействала за банкрута й, настъпил вследствие на обвинявания за пране на пари, оповестиха международните организации.

По-рано тази година Съединени американски щати упрекнаха третата по величина банка в Латвия - ABLV, за пране на пари и нарушение на глобите по отношение на Северна Корея, което докара до затварянето й и провокира най-сериозната финансова рецесия в балтийската страна през последното десетилетие.

Скандалът сложи двумилионното население на Латвия в пресата сред Русия и Съединените щати и ускори дебатите по отношение на контрола върху изпирането на пари в Европа.

От друга страна последвалият отвод на ЕЦБ да окаже финансова поддръжка на латвийската комерсиална банка, без значение че Латвия е в еврозоната, докара до рецензии от страна на европейските законодатели поради неспособността на ЕЦБ да реализира своите надзорни функционалности в периферията на еврозоната.

ЕЦБ отхвърли да разяснява информацията, че е дадена на съд от ABLV, заявявайки, че не е виновна за мониторинга на прането на пари. Латвийският трезор, благосъстоятелност на двама богати латвийски банкери - Ернест Бернис и Олег Филс, разгласи, че жалбата в Европейския съд против централната банка на еврозоната към този момент е подадена.

В края на февруари ЕЦБ уточни, че ликвидността на ABLV е доста влошена, което прави малко евентуално тя да изплати задълженията си. След решението на ЕЦБ, включващо и дъщерното сдружение на банката в Люксембург, че ABLV " се проваля или евентуално ще банкрутира ", Европейският обединен съвет за банково преструктуриране (Single Resolution Board, или SRB), реши, че двете кредитни институции не съставляват систематичен финансов риск за съответните страни или за района на еврозоната и би трябвало да бъдат премахнати от локалните управляващи, а не да бъдат спасявани съгласно разпоредбите на Европейския съюз.

Според юриста на латвийската банка Око Хендрик Берендс обаче, ЕЦБ не би трябвало да задейства затварянето на ABLV въз основа на нейното финансово здраве и твърди, че кредитната институция би могла да оцелее. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР