Латвия въведе извънредно положение в регион, който граничи с Русия,

...
Латвия въведе извънредно положение в регион, който граничи с Русия,
Коментари Харесай

Латвия въведе извънредно положение в регион, граничещ с Русия

Латвия вкара изключително състояние в район, който граничи с Русия, в отговор на оповестената от Москва частична готовност на резервисти за присъединяване в бойните дейности в Украйна, съобщи Ройтерс.

Извънредното състояние разрешава достъп до спомагателни запаси за отбрана на границата, ако повече хора се пробват да влязат в балтийската република от Русия.

Считано от 28 септември, специфичният режим ще е в действие три месеца в няколко региона в Източна Латвия, в това число на граничните пропускателни пунктове на летища и железопътни гари, заяви Българска телеграфна агенция.

Правителството в Рига през днешния ден реши също да затвори граничния пункт Педедзе , с цел да понижи в допълнение притока на съветски жители. Освен това на граничната защита беше подредено да ускори наблюдението в района.

Латвийското вътрешно ведомство сподели, че обстановката по латвийско-руската граница е спокойна и е под надзор. Но с оповестяването на готовност броят на съветски жители, които желаят да изоставен Русия, доста е повишен. Затова има риск, че броят на незаконните мигранти също може да скочи, отбелязва вътрешното министерство.

В отговор на съветската война против Украйна Латвия, Литва, Естония и Полша наскоро стопираха влизането на доста хора от прилежаща Русия, даже и такива с годни шенгенски визи .

Според вътрешното министерство в Рига, от 19 септември, когато новите правила влязоха в действие, общо 57 руснаци са получили отвод да влязат в страната, а 2475 са влезнали легално през сухопътната граница. Други 2332 съветски жители са напуснали Латвия в посока Русия.

Вече повече от една година е в действие изключително състояние в граничния район на Латвия с Беларус. То беше въведено през август 2021 година поради хилядите мигранти, които се опитваха да влязат незаконно на територията на Европейски Съюз от Беларус.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР