Латвия унищожи последния съветски монумент на територията на страната си. Бетонният

...
Латвия унищожи последния съветски монумент на територията на страната си.
Бетонният
Коментари Харесай

Латвия унищожи последния си съветски монумент: зрелищното му рухване в снимки и видео -

Латвия унищожи последния руски паметник на територията на страната си.

Бетонният обелиск, увенчан със руски звезди, бе съборен в четвъртък, 25 август. 80-метровата колона рухна в езеро в Парка на успеха и провокира голямо разплискване на водата под аплодисментите на аудитория. Някои бяха увили латвийски флагове към раменете си. Телевизия излъчваше онлайн.

Обелискът беше централната част от монумент, повдигнат в центъра на столицата Рига в чест на успеха на Червената войска над нацистка Германия. Съставен бе от пет кули с три руски звезди на върха, стоеше сред две групи скулптури - група от трима бойци от Червената войска, а от другата страна - жена, изобразяваща " Родината ", с високо вдигнати ръце.

Паметникът е издигнат през 1985 година, когато Латвия е част от Съветския съюз. Латвия връща независимостта си през 1991 година, а след това става членка на НАТО и Европейски Съюз.

Той бе последният от редица руски монументи, свалени от управляващите в страната след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година

Събарянето му " затваря още една мъчителна страница от историята " - разяснява външният министър на Латвия, представен от АП.

Страната има 214-километрова граница с Русия и в нея живее многочислено етническо съветско население.

През май латвийският парламент утвърди разрушаването на паметника в Парка на успеха. След това и градският съвет на Рига даде " зелена светлина ".

Работата по разчистването на мястото стартира преди три дни с премахването на статуите. След това регионът беше отцепен, а управляващите издадоха възбрана за полети на безпилотни самолети. В четвъртък полицията краткотрайно затвори придвижването покрай парка от съображения за сигурност.

Не единствено Латвия, Полша и Естония също отстраняват руски монументи.

Рухването на обелиска в Латвия:

Today the soviet monument in Latvia went down quicker than Moskva did.
— Darth Putin (@DarthPutinKGB)



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР