Латвия ще демонтира паметник от съветската епоха, който отбелязва победата

...
Латвия ще демонтира паметник от съветската епоха, който отбелязва победата
Коментари Харесай

Латвия демонтира съветски военен монумент

Латвия ще демонтира монумент от руската ера, който отбелязва успеха на Червената войска над нацистка Германия , оповестиха управляващите в Рига в понеделник.

Управителят на град Рига, Янис Ланге, сподели, че паметникът в парка " Узварас " (на Победата-прев. лат.) ще бъде съборен във вторник, след заповед за разрушение от латвийския парламент от месец май и Градския съвет на Рига малко по-късно.

Местните политици оправдаха разрушаването, като споделиха, че паметникът популяризира освен Червената войска, която окупира Латвия два пъти, само че и военните закононарушения на Русия . Кметът на Рига Мартиньш Стакис акцентира, че разрушаването на паметника е освен локален, само че и народен въпрос, и написа в " Туитър " в понеделник, че " ще бъде належащо да се унищожи паметникът на епохата на окупацията в сърцата (също). "

Плановете съществено разстроиха съветската общественост в Латвия, която има обща 214-километрова граница с Русия. Етническите руснаци съставляват към една четвърт от популацията на страната .

Латвийският съветски съюз разгласи на страницата си във " Файсбук " през уикенда, че възнамерява да провежда митинги против този ход в понеделник вечерта със своя съпредседател Мирослав Митрофанов, заявявайки, че са събрани повече от 10 000 подписа против разрушаването на паметника . Ланге обаче сподели пред кореспонденти, че Общинският съвет на Рига няма да им издаде позволение за осъществяване на демонстрацията.

Премахването на паметника в Рига следва поредност от дейности на балтийските народи против Русия и страни, близки до Москва. По-рано този месец Естония и Латвия напуснаха форума " 16+1 ", подкрепян от Китай, ориентиран към усилване на връзките с източноевропейските страни, а Талин. Възпоменателен танк от руската ера в естонския град Нарва също беше отстранен преди седмица .

Докато естонският монумент ще бъде трансфериран в Естонския боен музей, към момента не е ясно какво ще се случи с латвийския му аналог.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР