Латвия планира въвеждането на военна служба в отговор на продължаващата

...
Латвия планира въвеждането на военна служба в отговор на продължаващата
Коментари Харесай

Латвия връща отново военната служба, опасява се за сигурността си

Латвия възнамерява въвеждането на военна работа в отговор на продължаващата война на Русия против Украйна , заяви ДПА, като цитира министерството на защитата.

Латвийският парламент прие  нужните промени в законодателството. На първо място, военната работа ще бъде последователно възобновена от средата на тази година нататък, в началото на непринуден принцип. От идната година тя ще стане наложителна.

Промяната идва, откакто през 2007 година Рига анулира наложителната военна работа и трансформира въоръжените си сили в професионална войска, подпомагана от доброволчески войски.

Латвия граничи с Русия, както и с Беларус - един от съдружниците на Кремъл. " След бруталната широкомащабна на офанзива на Русия против Украйна живеем в нова геополитическа действителност ", съобщи министърката на защитата Инара Мурниеце. 

Възобновяването на военната работа е " отговорът на Латвия на новата обстановка със сигурността в нашия район, тъй като от опита на Украйна знаем, че без морално устойчиво и квалифицирано общество не е допустимо да се противопоставим на агресора ", съобщи тя.

Военната работа ще обхване мъже на възраст сред 18 и 27 години. Жените могат да се включат непринудено в 11-месечния интервал на военно образование.

Латвийците, които откажат да служат във въоръжените сили заради религиозни или други персонални убеждения, могат вместо това да поставят общественополезен труд в структури, подчинени на министерството на защитата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР