Латвия планира да затегне още повече правилата за издаване и

...
Латвия планира да затегне още повече правилата за издаване и
Коментари Харесай

Латвия затяга правилата за издаване на разрешителни за пребиваване на руснаци

Латвия възнамерява да затегне още повече разпоредбите за издаване и възобновяване на разрешенията за престояване на съветски и беларуски жители, оповестява ДПА.

Временните разрешителни за престояване, издавани на жители на двете страни, като цяло няма да бъдат подновявани в бъдеще, съобщи министър председателят Кришянис Каринш след държавно съвещание през вчерашния ден. Ще има някои редки изключения, добави той.

Министърът на вътрешните работи Кристапс Еклонс предложи да вземем за пример разрешенията за непрекъснато престояване на членове на фамилията да се издават единствено след сполучливо полагане на изпит по латвийски език.

Окончателните решения по новите разпореждания би трябвало да бъдат взети от държавното управление в най-скоро време.

Латвия към този момент прекрати издаването на разрешителни за престояване на руснаци и беларуси като реакция на нашествието на Москва в Украйна, а също по този начин анулира съвсем 1000 разрешителни.

По данни на миграционния орган сега повече от 9000 съветски жители имат краткотрайни позволения за престояване в Латвия. Освен това има към 37 000 руснаци с позволения за непрекъснато престояване.

Латвия граничи с Русия и съдружника на Москва Беларус, а в балтийската страна живее мощно съветско малцинство, съставляващо към 27 на 100 от популацията./БТА
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР