Латвия няма да спасява в пари на данъкоплатците банка ABLV,

...
Латвия няма да спасява в пари на данъкоплатците банка ABLV,
Коментари Харесай

Латвия няма да спасява закъсалата банка ABLV

Латвия няма да избавя в пари на данъкоплатците банка ABLV, която министерството на финансите на Съединени американски щати упрекна в пране на пари. Това съобщи през днешния ден латвийският министър на стопанската система Арвилс Ашераденс, представен от ТАСС.

По думите му Рига чака решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за случая с ABLV, една от най-големите банки в страната.

" Очакваме информация дали ЕЦБ има някакъв проект за избавяне на ABLV. На тази основа ще работи и Латвийската централна банка ", означи министърът. Той напомни, че ABLV е поискала от централната банка заем, предлагайки като залог свои скъпи бумаги.

Бюрото за предварителна защита и битка с корупцията на Латвия заяви по-рано, че е почнало инспекции на информация, оповестена от Мрежата за битка с финансовите закононарушения към министерството на финансите на Съединени американски щати. Според американската работа банка ABLV е взела участие в пране на пари и поддръжка на тероризма, като е водила покупко-продажби с " посочени от Организация на обединените нации организации, взели участие в покупката и експорта на балистични ракети за Северна Корея ". Латвийската банка е упрекната също по този начин, че е обслужвала сметки на корумпирани лица.

Латвийската Комисия за финансови и финансови пазари, основавайки се на указания от ЕЦБ, на 19 февруари реши да наложи платежни ограничавания върху дебитните интервенции на клиенти. За да стабилизира финансовото си състояние, ABLV се обърна към централната банка с молба за заем от 480 млн. евро при
залог на скъпи бумаги. Централната банка й отпусна заем от 97,8 млн. евро, а през последните дни инвеститори изтеглиха от затруднената банка към този момент близо 600 млн. евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР