Лъсват още театри, извършвали измами след проверка на Сметната палата

...
Лъсват още театри, извършвали измами след проверка на Сметната палата
Коментари Харесай

Нова БОМБА в Министерството на културата!: Лъсват още театри, извършвали измами

Лъсват още театри, правили измами след инспекция на Сметната палата за финансовата 2023 година.

Някои театри са отчитали по две представления дневно, при действително изиграно едно за приемане на по- огромна дотация.

В няколко театъра са сключвани контракти за разпространяване и реклама, без да е спазен Законът за публичните поръчки. По тези контракти са изплащани голословно високи проценти от приходите на съответното зрелище, като разноските по представленията в избрани случаи надскачат приходите.

На доста места договорите са подписвани единствено от шефа, при наложително изискуеми два подписа на шеф и основен счетоводител.

Налични проблеми са открити в театрите в Пловдив, Плевен и Варна.

Като сериозен пропуск през годините съгласно Сметната палата е неналичието на счетоводен програмен продукт, който да обобщава информацията без да се постанова човешка интервенция.

Установено е, че в Министерството на културата не са основани условия за реализирането на ефикасен надзор при установяване на дотациите и систематизиране на разноските в културните институти в региона на театралните изкуства.

Не това демонстрират междинните резултати от инспекцията на Министерството на културата.

Според тях няма други държавни културни институти в региона на театралните изкуства със основни нарушавания във фонд „ Работна заплата “, сходни на тези в театрите в Разград и Смолян. Установена е непълна информация във фонд „ Работна заплата “ в театъра в Пазарджик, която сега се ревизира, като резултати се чакат в края на седмицата.

В момента в Министерството на културата се правят инспекции на две дирекции, предстоят спомагателни инспекции и в културните институти, в които са открити нарушавания.

SafeNews напомня: Прокуратурата излезе с значима вест за аферата с театрите

Голяма сума от източените парични средства от театрите в Разград и Смолян към този момент са в прокуратурата. При първите арести са конфискувани 185 000 лева и по този начин общата сума става 410 000 лева

Започват разпити по аферата на чиновници на културното министерство. Хора от театралните среди настояват, че не е допустимо схемата да е била прилагана, без никой във ведомството да е знаел за това.

 

Източник – БНР

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР