Ларис Читка, професор по сензорна и поведенческа екология в университета

...
Ларис Читка, професор по сензорна и поведенческа екология в университета
Коментари Харесай

Германски учен смята, че пчелите имат емоции

Ларис Читка, професор по сензорна и поведенческа екология в университета Queen Mary в Лондон, споделя, че има безапелационни доказателства, че има някакво равнище на схващане при пчелите и че те имат положения, сходни на страстите, оповестява Guardian.

Този немски академик изследва пчелите от 30 години и се смята за един от водещите международни специалисти, що се отнася до сетивните системи и познанието.

В последната си книга, The Mind of the Bee, той твърди, че пчелите се нуждаят от нашата отбрана освен тъй като са потребни за културите, опрашването и биоразнообразието, само че и тъй като те може да са съзнателни същества и хората имат морално обвързване да обезпечат тяхното оцеляване.

“Нашата работа и работата на други лаборатории сподели, че пчелите са доста интелигентни човеци. Те могат да броят, да разпознават човешки лица, да се научат да употребяват елементарни принадлежности и нереални понятия”, споделя Читка.

Той има вяра, че пчелите имат страсти, могат да възнамеряват и да си показват неща и могат да се разпознаят като неповторими човеци, разнообразни от другите пчели.

Той стигна до заключенията си, като организира лабораторни опити с женски пчели работнички.

“Когато една пчела направи нещо вярно, тя получава захар като премия. Така ги образоваме да вземем за пример да разпознават човешки лица. В този опит пчелите, показани на няколко монохромни фотоси на човешки лица, научиха, че едната е обвързвана със захарна премия.”

“След това им дадохме избор от разнообразни лица, някои от които без премия, тъй че ги попитахме кое избират – и в действителност могат да намерят вярното в поредност от разнообразни лица” изяснява Читка един от методите.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР